Събота, 29 Юли 2023
            
Горна Оряховица Общество

Горнооряховчани участваха в среща на местните власти на километри от фронта в Украйна

  25.04.2023 11:06
Горнооряховчани участваха в среща на местните власти на километри от фронта в Украйна

Делегация от Горна Оряховица, водена от зам. кмета Григор Минков, участва на среща на местните власти в Украйна, посещавайки Миргород, Кременчук и Киев.

В побратимения Миргород тримата горнооряховчани – Григор Минков, Лина Костадинова и Светла Панева, бяха посрещнати от кмета Сергей Павлович Соломаха и общинското ръководство. Заедно с делегацията от Горна Оряховица беше посрещната и група от побратимения полски град Зголжец. Гостите посетиха областния град Кременчук, където бяха посрещнати от началника на Полтавската областна военна администрация Дмитро Лунин, началника на Кременчукската областна военна администрация Олег Ледник и кмета на Кременчук Виталий Малецки. Те показаха на българската и полската групи мястото, където руски ракети поразиха търговски център миналия юни. В разрушенията намериха смъртта си 22 жители на Кременчук. Разрушеният търговски център е напълно разчистен и само пано със снимки показва какво е било преди падането на ракетите и последиците от трагедията. Гостите поставиха цветя и с минута мълчание почетоха жертвите. Делегациите от Полша и България имаха възможност да видят и други поразени места в града, който е на около 100-150 километра от бойните действия и често става прицел на ракетни нападения. Дори ден след посещението на българите в поразена електростанция, там отново е имало попадение на ракета.

В Миргород, който е по-далече от фронта, ситуацията е спокойна, но и тук за краткия си престой чули вой на сирени и видели прелитащи самолети. Срещата в общината започнала с минута мълчание в памет на 48 загинали във войната жители на Миргород.

Цялото пътешествие за българите било три дни на ръба на войната. Влезли през Черповци в Западна Украйна, но на връщане минали близо до Одеса, където войната се вижда на всяка крачка – окопи, КПП-та, военни проверки. Нощем има комендантски час и токът спира, а градовете са като мъртви. Имахме възможност да видим бомбоубежищата в училищата. Учителите се опитват да ги направят по-приемливи и цветни, сложили са маси за тенис, има книги. Хората се борят със страха и искат да върнат децата в класните стаи, но все още 50% от учениците учат онлайн. Въпреки всичко се опитват да живеят нормално, разказва Лина Костадинова, която за първи път от началото на войната се връща в родния си град.

Прави впечатление, че почти всички сега говорят украински. В Миргород живеят много рускоезични украинци и преди се чуваше колкото украински, толкова и руски. Сега е различно, всички искат да подчертаят украинската си принадлежност, разказва Лина. Малко преди тяхната визита президентът Зеленски бил на посещение в Полтавска област и тя била разочарована, че не могла да го види. Но пък имала интересен разговор с кмета на Миргород. Президентът може да е символ на съпротивата на Украйна, но всъщност хората са тези, които решиха, че няма да се предадат, а ще се борят с агресора. Обикновените хора казаха, не няма да отстъпим и това е силата на Украйна, обяснил й Сергей Павлович.


Ключови думи
Украйна Лина Костадинова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати