Четвъртък, 20 Юли 2023
            
Култура Лясковец

В Лясковец възкресиха спомена за Петър Слабаков

  20.04.2023 10:41
В Лясковец възкресиха спомена за Петър Слабаков

Спомена за един от най-харизматичните български актьори възкресиха в Лясковец. Броени дни, преди да се навършат 100 г. от рождението му, в родния му град бе представена книгата „Вечните времена на Петър Слабаков“ на журналиста, издател, общественик Румяна Емануилиду.

Освен всичко, Емануилиду е и председател на сдружение „Общество за духовни изяви“, а книгите й събират портретите на творци като Люба Колчакова – първата българска професионална балерина, Георги Шагунов – един от първите български капелмайстори и име, което най-тясно се свързва с развитието на българската воинска маршова песен, художника Руси Стоянов и др.  

През 2004 г. излиза „Петър Слабаков, който знае 3 и 300“. Във връзка със 100-годишнината от рождението на актьора, излиза второто, допълнено и преработено издание, именувано „Вечните времена на Петър Слабаков“.  Изданието, върху което Румяна Емануилиду работи 2 г., отговаря на въпроси като кой е Петър Слабаков през погледа на колеги и близки, как се вижда самият той, разказва за лясковския род Слабакови, за балканското село Градница, за първите роли във Варна, в Шумен, Пловдив, Бургас, за Бериево - мястото, където актьорът прекарва последните 20 г. от живота си. И още, и още...

В продължение на 20 г. изучавам период от историята на българския театър, състоял се в средата на миналия век в Бургас – театъра на Вили Цанков, Юлия Огнянова, Методи Андонов и Леон Даниел. Тогава те събират от цялата страна млади актьори, драматурзи, музиканти. Макар че просъществувал само 3 г., променя за години напред българския театър. В този театър Петър Слабаков идва от Варна, където завършва Икономическия институт. Съгласи се да направим книга за него, обиколихме половин България. Сега, когато дойде време за 100-годишнината му, поисках да възкресим спомена. И ето, то се случи с вашата покана. Бяхме и в ПМГ „Васил Друмев“ във Велико Търново. Когато честваше своята 80-годишнина, направихме юбилейна книга за Слабаков. Тогава стана и Почетен гражданин на Лясковец, взе „Аскеер“ за цялостен принос. Радвам се, че аудиторията в Лясковец го помни, защото, както казва Вили Цанков, в един период Петър Слабаков беше марката на българското кино. Той е актьорът с най-много централни роли в българското кино, с най-много роли в театъра и киното – над 300, но най-вече, както казва втората му съпруга Кина Дашева, като че ли е роден точно той да създаде тези роли. Петър Слабаков не обременяваше ролите, правеше ги вечни, сподели Румяна Емануилиду.

Стадото никога не върви напред, трябва да има един като Слабака да го води. С думи на Пепа Николова продължи Емануилиду. Авторката нарече Петър Слабаков спонтанна личност, припомни за изключването му от партията, за депутатстването му от различни политически сили и че никога не изменя на себе си и своите принципи.

Всички споделят мнението, че е мъж на честта. Докато беше депутат, не се възползва от привилегиите служебен автомобил или жилище. Всяка сутрин тръгваше от Бериево към Народното събрание и всяка вечер пътуваше обратно, разказа още Румяна Емануилиду.

Публиката в Лясковец имаше възможността да види и филм на Николай Люцканов и Антоанета Бочурова за Петър Слабаков, част от поредицата „Умно село“ на БНТ. Филмът е предоставен специално за срещите в Лясковец и Велико Търново.

Впечатлена от организацията на срещата, но най-вече от богатия снимков архив за Петър Слабаков, подготвен от НЧ „Напредък 1870“ в Лясковец, бе Румяна Емануилиду.

Почитта си към актьора засвидетелстваха областният управител инж. Георги Гугучков, кметът на Лясковец д-р Ивелина Гецова, лясковчани, лично или от екрана познавали Слабака.

По-възрастните присъстващи споделиха спомени от срещи с актьора, а д-р Гецова благодари на авторката за дългогодишните ѝ усилия в изучаването и представянето на невероятния талант, на човека-чудак, борец за правда, природозащитник и най-вече благодари за възкресяването на спомена за най-големия български актьор, роден именно в Лясковец.

Представянето на „Вечните времена на Петър Слабаков“ бе част от събитията в афиша на тазгодишното издание на изложението „Фоайе на книгата с автограф“, организирано от Регионалната библиотека „Петко Р. Славейков“ във Велико Търново, с подкрепата на Община Велико Търново и под патронажа на Министерството на културата. И тази година в изложението участва ИК „Знаци“, която е издала и книгата за Петър Слабаков. Някои от заглавията, тиражирани от издателството, Румяна Емануилиду дари на Библиотеката на НЧ „Напредък 1870“ в лицето на председателя му Васил Русев. Библиотеката вече има и две книги от британския преводач и писател Кристофър Бъкстон, който също бе на срещата в Лясковец.

53 събития на 22 локации в региона включва тазгодишното „Фоайе на книгата с автограф“. По време на форума ще бъдат представени книги на автори от 40 издателства, както и  9 художествени изложби. Своите срещи с читателите ще имат Неда Антонова, Виктория Бешлийска, Владимир Левчев, Богдан Русев, Михаил Вешим, Мария Лалева и др.

Партньори на форума са ВТУ „Св. св. Кирил и Методий" и Асоциация „Българска книга“.   

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Петър Слабаков Румяна Емануилиду
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати