Сряда, 12 Юли 2023
            
Общество Павликени

В „Зелено ателие“ жителите на Павликени ще учат как да оползотворяват непотребни вещи

  11.04.2023 13:39
В „Зелено ателие“ жителите на Павликени ще учат как да оползотворяват непотребни вещи

„Зелено ателие“ беше открито в сградата на Центъра за подкрепа за личностно развитие (бившето начално училище) в град Павликени. Създаването му е една от дейностите по проект „Въвеждане на демонстрационни мерки за предотвратяване образуването и устойчиво управление на битови отпадъци в община Павликени“. Проектът е по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.”, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз по процедура „Изпълнение на демонстрационни проекти в областта на управлението на отпадъците“, приоритетна ос „Отпадъци”.

В Зеленото ателие ще се провеждат демонстрационни инициативи за оползотворяване на непотребни вещи от бита от текстил, пластмаса, стъкло, метал, гума и др.

За да бъде създадено ателието беше сменена дограмата в залата, доставени са обзавеждане и оборудване – мебели, шевни машини, различни пособия, материали и инструменти за провеждане на планираните дейности. Ателието е оборудвано с техника, необходима за прожекции на тематични филми, презентации на успешни практики, организация на игри и дискусии обучителни семинари, кръгли маси, презентиране и демонстрации на съвременни и ефективни методи за устойчиво управление на отпадъците.

Освен за събитията по проекта, ателието ще се използва и занапред за презентации, базари, кампании по повод управлението на отпадъците и възпитаване на хората, създаване на знания, умения и нагласи за екологосъобразно отношение към отпадъците.

Официалното откриване на „Зелено ателие“ уважиха кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов, заместник областният управител на област Велико Търново Станислав Николов, експерти от РИОСВ-Велико Търново, общинска администрация, директорите на училища и детски градини в общината, както и много ученици.

„Сигурен съм, че в това ателие ще си дадат среща талантът на местните хора и добрите им идеи как да използваме повторно и многократно ненужните вещи, част от отпадъците, които генерираме всеки ден. Устойчивото управление на отпадъците и цялостното опазване на околната среда са сред водещите цели и ангажименти за нас като общинско управление“, каза в словото си инж. Емануил Манолов. Той подчерта, че процесът е силно зависим и от гражданската съвест, за да се постигне по-малка част от отпадъците да достигат до депата, а да бъдат рециклирани или повторно използвани. „Призовавам ви да мислим преди да изхвърлим нещо! Да помислим къде да го изхвърлим, да се запитаме дали може да се използва за други цели“, допълни кметът.

Заместник областният управител Станислав Николов поздрави организаторите за положения труд, усилията и успешното реализиране на проекта. „Трите думи, които изникват във връзка с отпадъка са рециклиране, повторно използване и компостиране. Най-важното от тях е, че един отпадък се превръща в продукт - нещо непотребно става полезно и ще се използва с неограничени възможности. Така недостатъците на боклуците, които ни обграждат, се превръщат в предимство – от тях могат да се произведат много неща“, каза Николов. Той призова учениците да използват ателието, за да научат много за материалите и припомни, че българите имат дългогодишни традиции в повторната употреба на различни предмети. „С малки стъпчици можем да направим нашата среда по-чиста и по-добра!“, заключи заместник областният управител.

През месеците април и май предстои в „Зелено ателие“ да се проведат творчески работилници за изработване на полезни вещи и декорация за дома и градината от ненужни и употребявани материали и шивашко ателие за изработване на полезни вещи от текстилни отпадъци.

Проектът за въвеждане на демонстрационни мерки за предотвратяване образуването и устойчиво управление на битови отпадъци включва още редица дейности, които Община Павликени изпълнява в момента. Изготвени и публикувани са на сайта на община Павликени Общински правила за ограничаване на отпадъците.

С цел ограничаване използването на бутилирана вода, в пластмасови бутилки за еднократна употреба ще бъдат възстановени неработещи обществени градски чешми в двата парка в град Павликени.

Обявени бяха и три конкурса с награди за всички възрастови групи от жителите на общината.

Предстоят дейности и за насърчаване на населението по-интензивно да използва е-услуги, предоставяни  от общинската администрация.


Ключови думи
Зелено ателие
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати