Вторник, 11 Юли 2023
            
Велико Търново Други

Велико Търново посреща Великден пред Патриаршията на Царевец

  10.04.2023 10:54
Велико Търново посреща Великден пред Патриаршията на Царевец

Пред Патриаршията музей „Възнесение Господне“ на Царевец точно в полунощ идната неделя /16 април/, когато настъпва Великден, със звън на всички камбани ще бъде изнесен благодатният огън. На върха на историческата крепост във Велико Търново ще бъде и Пасхалното богослужение – така, както е било по времето на Второто българско царство.

Портите на Царевец отварят в 22,30 ч. на 15 април /събота/. След настъпването на Възкресение и изнасянето на Благодатния огън ще се проведе и традиционното шествие с факли – от крепостта до катедралния храм „Рождество на Пресвета Богородица“, където в 1,00 ч. във великденската нощ ще бъде отслужена Възкресната Света литургия.

Службата за Второ възкресение започва в 11,00 ч. навръх Великден – в църквата „Възкресение Христово“ до пътен възел „Качица“. Както във великденската нощ пред Царевец, така и пред църквата "Възкресение Христово" всеки ще получи парче козунак и осветени яйца. Те са осигурени и приготвени от Консорциум „Агробизнес“, „Метро кеш & кери“, „ЦБА Асет мениджмънт, ресторантите „Его“, „Панорама“, „Меридиан Болярски“, „Алегро“, „Янтра“, Щастливеца“. Яйца и козунаци ще бъдат дарени по традиция и на няколко социални услуги за възрастни и за деца.

Община Велико Търново подготвя и специална празничната програма на Великден – 16 април. Тя включва следните събития:

- Посрещане и игри с Великденския заек /анимация в парк „Марно поле“ в 11,00 ч./;

- Великденски концерт на Професионален фолклорен ансамбъл „Искра“в 12,00ч . пред Общината;

- Празничен концерт на DEEP ZONE Project – ремикс на златните БГ хитове със съвременно звучене и парти на открито с DJ Диан Соло – в 19,00 ч. пред Общината. Подарък за всеки ще е 10-часов дигитален албум с авторска музика и ремикси на DJ Диан Соло.

- Аудио-визуален спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина“ – в 21,00 ч. пред крепостта Царевец.

Организатори на празничната програма са Община Велико Търново, Регионален исторически музей и Великотърновска Света митрополия.


Ключови думи
Великден Царевец
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати