Вторник, 11 Юли 2023
            
Велико Търново Общество

Пътуваща изложба, посветена на глобалния проблем с неправилно изхвърлените цигарени фасове, пристигна във Велико Търново

  10.04.2023 10:31
Пътуваща изложба, посветена на глобалния проблем с неправилно изхвърлените цигарени фасове, пристигна във Велико Търново

Едни от най-често неправилно изхвърляни отпадъци в световен мащаб са цигарените филтри. Взети поотделно, те могат да изглеждат незначителни, но събрани заедно се превръщат в един от най-големите замърсители за околната среда. Фокусирайки се върху важността да знаем фактите, за да постигнем положителна промяна, информационната кампания #ПромениКартинката потегля отново из страната, за да реализира втората си пътуваща изложба с информационни пана. Първа спирка на изложбата е Велико Търново.
В града с изключително културно-историческо значение кампанията представя мащаба на глобалния проблем посредством провокативни послания и визии с цел да запознае обществото с фактите и така да провокира отговорно потребителско поведение. Минувачите по Самоводската чаршия ще могат да видят визиите и да се запознаят с данните от 7 април до средата на месец май.
„През тази година продължаваме да развиваме #ПромениКартинката  с нови и интересни инициативи в различни градове в страната. Инициативата има дългосрочни планове, като се надяваме посланията ни да се превърнат във всеобща тема за разговор, а изхвърлянето на фасове - в социално неприемливо поведение, и всеки да припознае #ПромениКартинката като своя мисия. Първата ни спирка с пътуващата информационна изложба е във Велико Търново, където разчитаме на будните и загрижени за културното наследство хора. Знаем също, че колкото повече говорим за проблема, толкова повече хора го осъзнават и ще застанат зад нашия призив да променим картинката в градовете и в природата“, споделя Диляна Якова, мениджър „Регулации и устойчиво развитие“ във Филип Морис България.

Стартът на пътуващата изложба на #ПромениКартинката, която се осъществява в колаборация с организация Optimistas, бе даден през изминалата година. Тогава кампанията посети Пловдив, Стара Загора, Добрич и Варна, за да отговори на въпроси, сред които - колко време отнема на един неправилно изхвърлен цигарен фас да се разгради и колко цигарени фасове се изхвърлят извън предназначените за отпадък места. Доказвайки, че ако имаме точната информация можем  да осъзнаем мащаба на проблема и да му противостоим, кампанията продължава своята обиколка из страната тази пролет със спирка Велико Търново, а след това се отправя към града на хумора и сатирата Габрово, ще стигне до Русе, Видин и до любимата морска дестинация на мнозина – Бургас.
С всяка своя инициатива информационната кампания #ПромениКаритинката се отличава с креативен подход, който провокира общественото внимание. Още една от вълнуващите инициативи на кампанията ще бъде възобновена и през 2023-та – колаборацията с НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Вдъхновени от посланията на кампанията, през изминалата година второкурсници от университета по театрално и филмово изкуство създадоха серия от кратки видеа, посветени на темата. И тази пролет студентите, пречупващи през артистичната си призма глобалния проблем, ще използват аудио-визуалните изразни средства, за да призоват обществото да се отнася отговорно и с грижа към общия ни дом.


Ключови думи
#ПромениКартинката
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати