Петък, 07 Юли 2023
            
Горна Оряховица Общество

В деня на здравния работник МБАЛ „Св. Иван Рилски” откри обновеното Интензивно отделение

  07.04.2023 16:04
В деня на здравния работник МБАЛ „Св. Иван Рилски” откри обновеното Интензивно отделение

Празникът на здравния работник започна с водосвет и молитва в МБАЛ „Св. Иван Рилски”. Отец Антоний благослови работещите в Горнооряховската болница и освети новата придобивка – обновеното Интензивно отделение за терапевтично болни.

Отделението, което не е ремонтирано от създаването на болницата, вече е коренно променено. Съвсем нов и съвременен облик имат манипулационните зали, кабинетите за лекари и медицински сестри, сервизните помещения. Коридори, стълбища и част от покрива над отделението също са ремонтирани. Изградено е видеонаблюдение и компютърна система за контрол на показателите от апаратурата в интензивната зала и стаите.

Ремонтът е финансиран от Министерството на здравеопазването, което е бенефициент по ОП „Региони в растеж" 2014-2020, Процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ G16RFOP001-9.001 „Мерки за справяне с пандемията”, приоритетна ос 9 „Подкрепа за здравната система за справяне с кризи”.

В мащабния проект са обхванати още 132 лечебни структури и заведения в страната, но МБАЛ „Св. Иван Рилски” е сред първите, които вече са завършили своята част от дейностите. За това помогна и Общината, която предостави безлихвен кредит, за да приключат строителните работи в срок.

Изпълнител на обекта е „Еврострой – ВТ” ООД. Стойността на ремонта е 307 000 лева.

Отделението е с капацитет 14 легла и ще може да се трансформира и да приема интензивни пациенти при следващи ковид вълни или при други епидемии.

Щастлив съм, че в Световния ден на здравето откриваме тази структура в нашата болница. Медицината е започнала с грижите за безпомощните и тежко болните. Впоследствие тази грижа сякаш отиде на втори план, но ние сме от тези здравни заведения, които държим да предлагаме качествени грижи на хората в най-трудно положение. Мисля, че това е особено важно за една общинска болница, в която лекуваме познати и близки. Благодаря на Министерството на здравеопазването, на Общината, на строителната фирма, но и на всички вас. Пожелавам на всички ни да бъдем удовлетворени от работата си и хората да бъдат удовлетворени от нашите грижи, обърна се управителят на МБАЛ д-р Иван Иванов към персонала и към гостите.

Знам от личен опит какво представляваше това отделение преди две години. Вие сте хората, които посрещате най-тежките случаи и не се съмнявам във вашия професионализъм. Но при една добра материална база точно уменията и знанията ви ще изпъкнат и ще станат водещи, когато пациентите избират къде да се лекуват. Пожелавам ви много спасени животи и нека все пак в това отделение да има по-малко работа, пожела кметът инж. Добромир Добрев.

Към многото поздравителни адреси, получени от здравното заведение, той добави и пожеланията на Община Горна Оряховица. Малко по-късно връчи и поздравителен адрес на управителя на ДКЦ д-р Стефан Донев, който да предаде пожеланията на работещите в центъра. Поздравителен адрес Общината изпрати и до новия управител на Областната болница д-р Даниел Илиев.


Ключови думи
МБАЛ "Св. Иван Рилски" Горна Оряховица Интензивно отделение
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати