Четвъртък, 06 Юли 2023
            
Велико Търново Други

Изложба с комикси на Веселин Праматаров бе открита в СУ „Емилиян Станев“

  06.04.2023 16:34
Изложба с комикси на Веселин Праматаров бе открита в СУ „Емилиян Станев“

Изложба с комикси на Веселин Праматаров беше открита днес в СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново. Експозицията представя част от илюстрациите, които Веселин Праматаров е направил за първия у нас политически комикс „На конци. 1968. Една действителна история“. Книгата е създадена по истинската история на тримата български студенти, дръзнали да протестират срещу влизането на български войски в Чехословакия през 1968 г.

„Комиксът е проект на Чешкия център в София и посолствата на Чехия и на Словакия. Двете държави искаха да ознаменуват годишнина от събитията, случили се през 1968 г. Обърнаха се към Съюза на българските художници и така аз се оказах избрания от съдбата да нарисувам този комикс. Дадоха ми пълна свобода да напиша сценария и да поднеса историята“, разказа по време на откриване на експозицията Веселин Праматаров.

Веднага след това той се срещна с десетокласниците на СУ „Емилиян Станев“, за да им разкаже повече за комиксите и за създаването им. „Изкуството на комикса е признато вече съвсем официално за деветото изкуство. В България това изкуство си пробива трудно път, защото все още има някакви предубеждения. Те идват от социалистическо време, когато комиксът беше твърде неглижиран, макар точно тогава комиксът като изкуство да бележеше небивал успех. От тогава е останала и една армия комиксари, които се опитваме да работим в името на това изкуство, а секцията към Съюза на българските художници съществува вече десетина години“, обяснява Веселин Праматаров. И разказва, че когато се рисува комикс, трябва да има разказ. Така комиксът се явява своеобразен синтез между литература и изобразително изкуство. „Да, това е различна литература, но тя присъства в картинките. Дори и да няма думи в един комикс, той без история не може. А напоследък вече има и изключително жанрово разнообразие, комиксари илюстрират Библията, появяват се и комикси на класически произведения“, допълва още художникът.

Срещата на Веселин Праматаров с десетокласниците на търновската гимназия е част от проекта „Тютюн“, по който учениците работят. Една от задачите на Х „а“ и Х „в“ е да създадат комикси върху главите от романа, които са включени за четене в проекта. Това са двете арт паралелки - „Изобразителни изкуство и музика“ и „Графичен дизайн“ и точно тези ученици ще трябва да нарисуват героите, а след това да ги раздвижат със съответния графичен софтуер.

Образователен проект „Тютюн“ е посветен на най-известния роман на Димитър Димов. Проектът обединява пет учебни предмета – български език и литература, история, химия, изобразително изкуство и физическо възпитание и спорт.


Ключови думи
Веселин Праматаров
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати