Сряда, 05 Юли 2023
            
Горна Оряховица Общество

С разказ за самотата на властта, непостижимата свобода и познанието като път към вярата Владимир Зарев прикова вниманието на четяща Горна Оряховица

  05.04.2023 20:17
С разказ за самотата на властта, непостижимата свобода и познанието като път към вярата Владимир Зарев прикова вниманието на четяща Горна Оряховица

Най-добрият разказвач на съвременната българска литература, но също мъдрец и философ, и то не защото вече е академик, гостува на четяща Горна Оряховица. Владимир Зарев буквално прикова вниманието на ценящите доброто слово горнооряховчани, дошли в Художествена галерия „Недялко Каранешев“ за представянето на най-новия му роман. А след края на разговора пред писателя се изви дълга опашка за афтографи.

Владимир Зарев гостува в Горна Оряховица точно 4 години след първото си посещение. Тогава тъкмо излизаше предишният му роман „Чудовището“. За тези четири години светът преживя пандемия, в Европа започна война, България затъна в най-тежката си политическа криза, а писателят написа роман.

„Объркани в свободата“ е опит да се осмисли пандемията, която обърна представите ни за нашия свят, но в съпоставка с не по-малко драматични събития отпреди 700 години. Романът се движи в две времеви плоскости. В наши дни един журналист изживява тиранията на пандемията, насред която се развиват семейни и любовни колизии. Разказ за изборите, които правим, за компромисите, на които сме готови и за трудния или невъзможен избор между свободата и страха. През 1437 г. пък един млад монах попада в центъра на световните събития – Фераро-Флорентинския събор между католици и православни. Целта му е да се обединят всички християни, за да отблъснат неверниците, които вече са превзели целия Балкански полуостров и стягат обръча край Константинопол. Това голямо събитие е отправна точка за търсенията на младия Йоан, който става схимонах и следва практиките на исихазма за мълчание, за да стигне до просветлението – до Таворската светлина. Това е разказ за пътя към вярата чрез познание и Владимир Зарев признава, че има много общо със своя герой.

Темата за свободата свързва двата разказа в романа, който задава много въпроси, но оставя читателят сам да намери отговорите за себе си.

Владимир Зарев говори и за любимата си тема за властта. Всичко, което прави човек – още от бебешка възраст, когато детето понякога плаче, за да контролира майка си до болката, с която сакатият контролира милосърдието на минувачите. Всичко е опит за налагане на власт – било чрез пари, чрез любов или каквото и да е друго. Но властта, както и парите, са самотно преживяване, казва Зарев.

Интернет не просто е Антихрист, той е най-голямата заплаха за човечеството. Така Зарев отговори на въпроса все още ли смята социалните мрежи за новия Антихрист. Едно цяло поколение живее изцяло в един лесен, но фалшив свят. Това е поколение, което е лишено от умения за истинско човешко общуване, защото човек не може да има 1000 приятели, има две-три истински приятелства, които изгражда цял живот. Дори познанието, което има в Интернет не е с достатъчна стойност, защото истинското познание има емоционални измерения и то идва с търсенето и борбата за постигането му. До десет години този начин на живот в един неистински свят ще се превърне в най-големия проблем за човечеството - съизмерим със заплахите от и за природата.

Човекът е безкраен, защото носи в себе си и надменност, и доброта, и жестокост, и милосърдие, и въобще носи всичко, каза в отговор на друг въпрос писателят. Човечеството има нужда да намери смисъл, да извърви пътя си през живота сигурно и щастливо. Затова е този интерес към религиите, затова толкова хора търсят познание, така както младият монах от „Объркани в свободата“. По същия начин и самият Зарев продължава да търси своята вяра, убеден, че чрез съмнението вярата се усилва.

И още много интересни размисли сподели със своите горнооряховски читатели писателят. Срещите в малките градчета са ми най-ценни, човек винаги се чувства на уютно място, сподели Зарев, разказвайки за своето софийско детство.

Срещата се организира от Община Горна Оряховица и зам. кметът Григор Минков първи приветства госта в Художествената галерия. Инициативата за гостуването идва от адвокат Димитрина Благоева, която пожела на всеки такава вдъхновяваща среща, каквато е била нейната с Владимир Зарев. Още един горнооряховчанин пък представи света на писателя – проф. Николай Димитров е преподавател във ВТУ и изследовател на творчеството на Зарев. Той въведе към темата за най-новия роман чрез единствената детска книга на академика, писана за първородната му дъщеря Неда преди 50-тина години и издадена наново миналата година, когато той празнува 75-та си годишнина. С цитат от тази книжка завърши и срещата.

„Във всяко дете има един възрастен, но и във всеки възрастен има едно дете. Това е книга, която може да се чете от деца и възрастни“.

Преди срещата Владимир Зарев даде и голямо интервю за „Седмицата“ и RegNews, което ще можете да прочетете през уикенда.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Владимир Зарев Горна Оряховица Объркани в свободата
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати