Събота, 01 Юли 2023
            
Горна Оряховица Темида

Има задържан за смъртта на разкъсаната от кучета жена в Долна Оряховица, животните вече са евтанизирани

  31.03.2023 14:33
Има задържан за смъртта на разкъсаната от кучета жена в Долна Оряховица, животните вече са евтанизирани

Има задържан за смъртта на убитата вчера от глутница кучета 40-годишна жена в Долна Оряховица. В ареста с мярка до 72 часа е мъжът, на който е било възложено да се грижи за животните.

Това бе обявено от Окръжната прокуратура във Велико Търново, под чието ръководство и надзор се води досъдебното производство.

Първоначално разследването тръгна в посока умишлено убийство, но впоследствие бе преквалифицирано по член 325, в. от Наказателния кодекс – който не положи достатъчно грижи за гръбначно животно, намиращо се под негов надзор, в резултат на което животното причини средна или тежка телесна повреда на човек и ако е последвала смърт, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба до 10 000 лева.

Обвинението срещу гледача е повдигнато от наблюдаващия прокурор Даниела Харитонова. Харитонова вече е внесла и искане за задържане под стража, като делото ще бъде разглеждано утре в Районния съд в Горна Оряховица.

Гледачът е бил устно оторизиран от собственика, който е в чужбина, да се грижи за 5-те кучета. На този етап е установено, че собственикът отглеждал доста кучета, а при честите му по-продължителни отсъствия от страната позволявал на гледача да живее в имота му и да се грижи за животните. Местоположението на собственика е установено и ще бъдат предприети всички законови мерки за призоваването и разпитването му.

Кучетата вече са евтанизирани, тъй като за нуждите на обвинението е било необходимо да се изследва дали в стомасите им има човешки биологичен материал. 

Кучетата не са били безстопанствени, личи, че са имали все пак някакъв контрол, но данните сочат, че редовно са били пускани от гледача да обикалят улиците на Долна Оряховица без повод и без намордник, обясни Даниела Харитонова.

В хода на разследването се събират и данни дали има и други нападения от същата глутница. Жена вече е свидетелствала, че самата тя е била гонена и хапана.

Във връзка с трагичния инцидент, прокуратурата се е самосезирала и ще бъде извършена административна проверка на отговорните институции дали са изпълнили задълженията си съгласно Закона за защита на животните и Закона за ветеринаро-медицинската дейност, наредбите и какви мерки са предприемани и как е реагирано на сигнали.

Смъртта на жената е настъпила от остра кръвозагуба вследствие на разкъсванията, е показала съдебно-медицинската експертиза. Детето на починалата жена ще остане при баба си и дядо си, съобщиха още от Окръжната прокуратура.


Ключови думи
Долна Оряховица кучета Даниела Харитонова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати