Четвъртък, 29 Юни 2023
            
Горна Оряховица Общество

Няколко поколения археолози и изкушени от историята се събраха в Историческия музей в Горна Оряховица за първата от три години изложба

  30.03.2023 21:08
Няколко поколения археолози и изкушени от историята се събраха в Историческия музей в Горна Оряховица за първата от три години изложба

След три години прекъсване традиционната изложба на Историческия музей в Горна Оряховица, с която той представя изминалия археологически сезон, се превърна в събитие за съпричастните и влюбените в историята. Няколко поколения археолози – сред тях някои от най-значимите учени в региона, както и техни бъдещи наследници – ученици и студенти, а и много хора, просто изкушени от разказите за миналото, изпълниха и без това тесните изложбени пространства на Музея.

Благодаря ви, че сте тук тази вечер. Тази изложба не е за нас, а за вас. Но пък и нека покажем, че все пак ни има след тези три много тежки години. И сме работили много, въпреки параваните, зад които сме поставени, каза директорът на Музея Пламен Мадемов, приветствайки гостите.

Три години на ковид ограничения и заграждения заради ремонта на ГУМ сякаш пратиха Музея на втора линия. През това време обаче екипът успя да защити няколко проекта и привлече над 80 000 лева от Министерството на културата – за проучвания и подобряване на музейната среда. Тази вечер гостите видяха една от новите придобивки – обновеното обзавеждане за временни експозиции.

Директорът на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов, който направи жест да предостави на изложбата няколко експоната, намерени преди половин век в землището на Долна Оряховица, поднесе първия подарък – най-новото издание на годишните „Известия“ на РИМ. Имаме добро сътрудничество от близо 60 години, а и при положение, че 15-тина от работещите в нашия Музей са от Горна Оряховица, няма как да е иначе. Поздравявам ви за това начинание, каза археологът.

Спомням си колко много говорих на първата изложба, след като подновихме разкопките. Тогава Илиан и Мая скромно мълчаха. Сега мога да си позволя да бъда съвсем кратък, защото те израснаха пред очите ни и са най-добрите ученици, които може да има човек. Но се радвам, ако още мога да им давам съвети, похвали екипа проф. д-р Хитко Вачев. Техният проект за финансиране на разкопките миналата година беше класиран на първо място сред над 50 подобни. Това е знак за качеството на работата им, каза още ученият, започнал разкопките на Ряховец преди близо 40 години и консултант на екипа, който ги поднови през 2015 г. Той също направи подарък за музейната библиотека – съвместно изследване с проф. Николай Овчаров за средновековния манастир „Св. равноапостоли Петър и Павел“ във Велико Търново .

Ръководителят на екипа Илиан Петракиев и заместникът му Мая Иванова имаха нелесната задача да се опитат да благодарят на всички, които са помагали и които са работили с тях през последните три години. Особено внимание, както винаги, отделиха на хората, подкрепящи единствената по рода си в България Археологическа школа, в която работят ученици.

Ние сме осъществената мечта за Триградието – при нас са работили деца от Горна Оряховица, Велико Търново, Лясковец, а тази година и от Долна Оряховица, каза Петракиев. Някои от тях вече са студенти и бъдещи колеги на археолозите. Други завинаги ще запазят спомена за дъждовните обходи и трепета от находките.

Археологията е сърдечен проблем. Ако ти хване сърцето, може да направиш чудеса, за да си с нея. Общо взето така е с Мая Иванова, която от две години уж е в майчинство, но работи и на обектите с екипа.

Възраждайки традицията на годишните изложби, Музеят възроди и традицията да отличава тези, които са помагали през годините. Пламен Мадемов връчи грамоти на спонсорите, които подкрепят Археологическата школа. Някои от тях са от самото й създаване, други се присъединиха по-късно. Но без тях щеше да е трудно да има такова уникално училище за бъдещи археолози или просто за хора, гледащи на историята ни през очите на истинските учени. Като Йордан Манчев от САГА 2000, Анастас Начев от „Империал“, Ангел Дучев от „Пиано бар“, Антон Вълев от пицария „Антониос“, Александър Павлов от „Алексис“ ООД, Дочка Моллова от „Еконт“.

Мая Иванова и Илиан Петракиев дадоха грамота на всяко от хлапетата от СУ „Вичо Грънчаров“, СУ „Георги Измирлиев“, ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ – В. Търново и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Долна Оряховица, които са работили на археологическите обекти през последните три години или са участвали в обходите.

След тази многословна като описване, но иначе кратка и емоционална церемония, гостите имаха възможност да разгледат изложбата. А сред гостите бяха много учени от РИМ и ВТУ, ръководители на археологически разкопки като Александър Чохаджиев и Калоян Чакъров, директори на училищата-партньори, учители по история, които са вдъхновили своите ученици да участват в проучванията, самите ученици и просто хора, харесващи историята и стила на Историческия музей в Горна Оряховица.

А самата изложба предлага най-важното от находките през последните три години на крепостта Ряховец, както и от некропола, който бе открит през 2021 г. при рекултивацията на старото сметище. Включени са и откритията от обходите миналата есен в землищата на Първомайци и Долна Оряховица. Акцент, разбира се, са гост-експонатите. На първо място е най-старото обработено злато, което е показвано в Горнооряховския музея. Това са обеци на близо 2000 години – дело на ювелири от римско време и открити случайно при оран край Долна Оряховица преди повече от 100 години. Накитът е част от постоянната експозиция на НАИМ – БАН в София, но е предоставен на Музея в Горна Оряховица специално за тази изложба. Регионалният исторически музей също е предоставил няколко експоната, открити в Долнооряховско, които сега са част от неговите фондове.

Изложбата може да се види до края на май. Екипът на Музея с удоволствие ще разкаже историята на всеки експонат на своите гости.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Исторически музей Горна Оряховица изложба
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати