Четвъртък, 29 Юни 2023
            
Велико Търново Други

Министърът на отбраната Димитър Стоянов във Велико Търново: Разработваме промени, които ще регламентират статута на курсантите

  28.03.2023 16:56
Министърът на отбраната Димитър Стоянов във Велико Търново: Разработваме промени, които ще регламентират статута на курсантите

Министерството на отбраната разработва нормативни промени, които да регламентират особения статут на курсантите като военнослужещи.

Това съобщи министърът на отбраната Димитър Стоянов в Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново днес, 28 март. Разрешаването на този въпрос е отлагано повече от 13 години, посочи министърът.

Промените в наредбата ще изискват и законодателни промени. Най-вероятно няма да успеем с тях по време на служебния кабинет, но ще оставим добра основа, върху която да стъпи редовно правителство, и да доразвие идеята за особения статут на курсантите, заяви министър Стоянов.

Служебното правителство вече промени наредбата за предоставяне на стипендии на курсантите, в резултат на което те са увеличени с приблизително сто процента.

Имаме затруднения с набирането на личен състав най-вече заради заплащането на военнослужещите. То не е адекватно към съвременните условия и би следвало да бъде повишено. Това ще бъде допълнителен стимул военната професия да бъде по-привлекателна и да има повече желаещи за нея, посочи министър Стоянов.

Министър Димитър Стоянов изнесе лекция пред курсантите от НВУ, в която акцентира върху това как мотивацията може да се използва като инструмент за постигане на целите и като средство за самоусъвършенстване.

Задача на Вашите преподаватели е да ви накарат да изпитвате удовлетворение от усвояването на преподаваните науки, да искате повече да знаете, да четете допълнителна литература, за да ви изградят като истински бъдещи командири, посочи министър Стоянов и допълни: В ролята на мотиватор като командир на взвод, на рота и т.н. ще ви е доста по-трудно. На вас ще ви се налага да споделяте придобитите знания. Знанието ще ви напътства, но ако не го споделите с останалите си колеги, или с тези, които ще мотивирате, то ще е безсмислено при реализацията на каквато и да е идея, на какъвто и да е план. Трябва да го споделите по подходящия начин, да представите идеята си така, че тя да е завладяваща и вашите подчинени да са максимално мотивирани да я реализират, каза министър Стоянов.

Всеки български гражданин има дълг към Отечеството и този дълг трябва да бъде изпълняван, посочи министърът.

Всеки един от нас е ангажиран със защита на Отечеството и не е казано, че защитата е само във военната сфера. Тя може да бъде във всяка една сфера (икономика, енергетика и други.). Всичко това е свързано с националната сигурност. Това, което бих пожелал на младите хора, е да останат в България и все повече да се образоват и подготвят, каза още министърът на отбраната./ сн. МО


Ключови думи
Димитър Стоянов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати