Петък, 30 Юни 2023
            
Велико Търново Икономика

Над 10 000 великотърновци подадоха декларации от началото на данъчната кампания

  28.03.2023 09:42
Над 10 000 великотърновци подадоха декларации от началото на данъчната кампания

Над 10 000 годишни декларации подадоха великотърновци от началото на данъчната кампания 2023 г. В НАП Велико Търново преобладават формулярите с цел ползване на данъчни облекчения за деца и за деклариране на придобити доходи от наем.

Над 7 400 са декларациите, подадени по електронен път, което доказва засиления интерес към е-услугите на приходната администрация. 6 200 от тях са подадени с ПИК, а над 1 200 с КЕП. Притежателите на ПИК и електронен подпис могат да се възползват от над 160 онлайн услуги, напомнят от териториалната дирекция (ТД) на НАП.

Освен чрез Портала за електронни услуги на НАП, гражданите могат да подават данъчни декларации по пощата с обратна разписка и на място в ТД на НАП в старата столица. Общо 14 пощенски станции във Великотърновска област приемат годишни данъчни декларации за доходи, припомнят от НАП Велико Търново.

Данъкоплатците могат да се възползват онлайн от предварително попълнената данъчна декларация, както вече направиха над 3 000 граждани от Великотърновска област. В нея са въведени данни за получените през 2022 година доходи от трудови правоотношения, граждански договори, доходи от наем - при отдаване на имот на юридически лица, доходи за получени субсидии от Държавен фонд „Земеделие“, данни за направените лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране, получени суми от наложени платежи от продажби в Интернет и информация за продажба на моторни превозни средства, които са били собственост на декларатора по-малко от 12 месеца, както и данни за ползваните чрез работодател данъчни облекчения. Преди да потвърдят попълнената декларация, е необходимо данъкоплатците да я прегледат внимателно, да я допълнят или коригират, ако това се налага, след което да я изпратят, съветват от НАП. 

Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно онлайн деклариране и плащане е 31 март, а крайният срок за обявяване на доходите и внасяне на дължимия данък върху общата годишна данъчна основа тази година е 2 май, първият работен ден след 30 април, напомнят от приходната агенция в старата столица.

Допълнителна информация за декларирането и плащането на данъци и осигурителни вноски може да се получи на сайта на приходната агенция: www.nap.bg, на телефоните на Информационния център на НАП: 0700 18 700 или 02/9859 6801 на цена, според тарифите на съответния оператор, или в офисите на приходната агенция в цялата страна.


Ключови думи
данъчна кампания
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати