Петък, 30 Юни 2023
            
Велико Търново Култура

Младежка среща съживи спомени на участниците и ги стимулира да споделят лични истории чрез новаторски методи

  28.03.2023 09:34
Младежка среща съживи спомени на участниците и ги стимулира да споделят лични истории чрез новаторски методи

Между 13. и 18. март 2023 г. в италианския град Арецо се проведе международен младежки обучителен семинар по проект Active Memories (АCTMEM), осъществен благодарение на активната съвместна работа на ARCI VALDARNO и Storie di Mondi Possibili (Италия), ЕИЦ – Велико Търново (България), ARCSS (Португалия) и Sozial Label (Германия).

Българският екип бе съставен от студенти от няколко факултета на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ (Симона Йорданова, Венцислав Иванов, Николай Симеонов, Добромир Костадинов и Валентина Павлова) и гимназисти от различни училища и населени места: Стела Михайлова и Ина Матеева (ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“), Димитринка Георгиева (ХГ „Св. св. Кирил и Методий“), Наско Фотев и Станислава Василева (ЧПГЧО „Челопеч“).

Младежката среща имаше за цел „да съживи“ спомените на участниците и да ги стимулира да споделят лични истории с помощта на иновативни методи за автобиографично разказване, върху които бяха организирани няколко творчески работилници в Арецо. В международния обучителен екип от българска страна участваха доц. д-р Виолета Стойчева (ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“) и докторант Драгомир Дачев (ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“).

Дигитален хартиен театър, креативно писане, създаване на колажи, монтаж на кратки видеа, конструиране на колективна идентичност, „театър на статуите“ – това са само част от усвоените техники, чиято методология участниците ще могат да приложат при организацията на предстоящите семинари на национално ниво.

През тази емоционална и изпълнена с преживявания седмица младите лидери имаха възможност да се потопят в магнетичната култура на Италия и в традициите ѝ за съхраняване на автобиографични наративи и ролята им на стимул за повишаване на гражданската активност.

Сред акцентите на пътуването заслужава да бъдат отбелязани работилниците по актьорско майсторство в Бучине, организирани върху перспективата на паметта и кодиращи изграждането на по-силна и ефективна среда за гражданско участие, споделеност и приемственост.

Вълнуващо бе преживяването в „Архива на дневниците“, разположен в малкото тосканско градче Пиеве Санто Стефано. Младежите се убедиха в невероятния прогрес на технологиите при разказването на автобиографични истории, постигнато от екипа на архива. Наско Фотев споделя, че „Архивът на дневниците“ е „итерактивен, многопластов, дигитализиран и потапящ гостите си в шепота на неподправени истории.“ Според единадесетокласникът от ЧПГЧО „Челопеч“: „Освен прекрасните гледки, вкусната храна и завидното количество добре свършена работа, имахме възможността да разширим светогледите си благодарение на изключително разнообразните групови дейности, предложени от партньорските организации, и непрестанната гореща дискусия за актуалните европейски и световни проблеми.“

Вдъхновени от многообразието, различните гледни точки и интензивното споделяне на добри практики, всички пазители на „живите спомени” са готови да мултиплицират наученото и да го предават на родна земя.

Създадената в Арецо активна младежка общност е основание за оптимизъм относно постигането на заложените цели, а именно: осъществяване на продуктивен междупоколенчески диалог при справянето с травматични събития, подплатен с творчески, модерни иновативни методи.


Ключови думи
Живи спомени
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати