Вторник, 27 Юни 2023
            

До 27 март може да се поиска гласуване в подвижната урна

  26.03.2023 09:16
До 27 март може да се поиска гласуване в подвижната урна

Предизборната кампания върви толкова тихо и незабележимо, че някои може да са забравили, че ни предстоят избори на 2 април. Но все пак сроковете си вървят и изборният ден наближава. 207 400 бюлетини и ролки за машините, с които ще се гласува следващата неделя, вече са в Областна управа и има график за раздаването им. За Горна Оряховица са предвидени 40 000 бюлетини. Доставени са и устройствата за видеонаблюдението. Междувременно започнаха и онлайн обучения на членовете на СИК. Следващата седмица ще има и обучения по общини, като в Горна Оряховица ще е на 28 март от 17:30 часа в Зала 1 на Общината.

До 27 март хората с трайни увреждания, които искат да гласуват, но не могат да стигнат до секция, може да поискат да гласуват с подвижна урна. В Горна Оряховица има сформирана подвижна секция, която ще обикаля домовете в изборния ден. Заявлението за гласуване в тази секция трябва да е саморъчно написано и може да бъде подадено чрез писмо, факс или от упълномощено лице, както и в електронна форма, по постоянния или настоящия адрес на избирател, когато е направено искане за вписване в избирателния списък по настоящ адрес. В заявлението се посочват имената на избирателя, ЕГН, постоянният адрес или настоящият адрес. За избирателите, които имат трудности с придвижването и зрението, но ще гласуват извън дома си, са определени секции, които са подходящи за хора с увредено зрение и затруднения в придвижването. На територията на Община Горна Оряховица това са секции № 040600004, гр. Горна Оряховица, Клуб на пенсионера, ул. „Вичо Грънчаров“ № 19; № 040600005, гр. Горна Оряховица, I СУ „Георги Измирлиев“, ул. „Ангел Кънчев“ № 17, стар физкултурен салон; № 040600014, гр. Горна Оряховица, Клуб на инвалида, ул. „Патриарх Евтимий“ № 4; № 040600016, гр. Горна Оряховица, Дирекция „СП“ – фоайе, ул. „Патриарх Евтимий“ № 5; - секция № 040600025, гр. Горна Оряховица, Туристически информационен център – сградата на община Горна Оряховица, пл. „Георги Измирлиев“ № 5; Всяка от посочените избирателни секции разполага с достъпно място за паркиране на автомобили на избиратели с увреждания. Заявки за помощ в деня на изборите за Народни представители за избирателите с увредено зрение или със затруднения в придвижването могат да се правят на телефон: 0618/22150, както и на адрес: гр. Горна Оряховица, пл. „Георги Измирлиев“ № 5 - сградата на Общината от вачалото на изборния ден - 7:00 часа на 2 април 2023 г. Два дни преди изборите ще се разбере и дали ще се гласува в Болницата. Трябва да има 10 лежащо болни, за да се разкрие секция там.

Подготовката за изборния ден, поне засега, върви нормално и без напрежение. Шумът около тъмните стаички и параваните се оказа доста преекспониран. Общините намират начин да си преформят местата за гласуване и без да поръчват нови паравани и да харчат излишни пари.


Ключови думи
избори подвижна урна
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати