Събота, 24 Юни 2023
            
Горна Оряховица Други

Няма ден без авария по ВиК мрежата в Горнооряховско

  25.03.2023 10:22
Няма ден без авария по ВиК мрежата в Горнооряховско

Горна Оряховица и околните селища посрещнаха Деня на водата със сухи чешми. Всъщност в същото положение бяха жителите на още три общини, които се захранват от магистралния водопровод, минаващ през Лясковско землище. Сухият режим продължи сравнително кратко, тези които са вързани към резервоара над Болницата, дори не го усетиха, защото той най-бавно се изпразва. Заслугата за бързото отстраняване на аварията е на екипа, който работи близо 12 часа, за да ремонтира спуканата тръба. И то при много трудни условия - първо трябваше да се търси точното място на аварията, после се оказа, че трябва и път да се проправи до там, за да се изкара техниката, самото място също е много неудобно и заварчиците работиха сгънати на две, докато успеят. След това започна бавно пускане на водата, за да не се напукат изпразнените тръби. Така че денят на аварийния екип започна по тъмно и завърши към 12 часа през нощта.

Авариите по магистралния водопровод са най-тежки, но пък все пак не стават всеки ден. Въпреки че преди десетина дни отново имаше пробив по магистралното трасе, но в района на Бабенец и тогава горнооряховчани не усетиха, защото водата беше спряна на север от града. Хората в Първомайци и Поликраище обаче нямаха този късмет. Всеки ден обаче стават аварии по мрежата и то не една.

Най-много аварии обикновено стават през лятото, когато се засуши. Системата вече е в такова състояние, че няма лято и зима. От известно време Общината е започнала да събира данни за разкопаванията на ВиК, за да следи после дали се възстановява настилката. Всяка вечер се взема справка за правеното през деня. И според тази справка за последните 5 дни е имало 8 аварии. И това се оказва, че е било спокоен период.

Нямам спомен да сме имали ден без авария. Обикновено са по две-три, имало е дни с по 5-6, казва шефът на ВиК район Горна Оряховица инж. Никола Дамянов. Аварийният екип е от 6 души, като в по-големите села има водопроводчици, които помагат за отстраняване на аварии. За тях няма събота и неделя или празнични дни. В почивните дни има дежурни и когато стане авария, се събира екип. Обичайно не минава събота и неделя без някъде нещо да стане.

Магистралното отклонение, което тръгва от Пчелище към Горна Оряховица е правено в началото на 70-те години, когато Горна Оряховица е вързана към язовир „Йовковци”. Градската мрежа е още по-стара. Няма какво друго да очакваме при толкова стари тръби, казва Дамянов.

Това със старите тръби всички го знаят, но как да се подменят старите водопроводи още не е измислено. В същото положение е цяла България и според изчисления на МРРБ са необходими над 12 милиарда лева за обновяване на водопроводната мрежа. В момента се прави инвестиционен план, като три градски агломерации в областта – Велико Търново, Свищов и в пакет Горна Оряховица и Лясковец, ще получат средства за ВиК по Плана за възстановяване и устойчивост. Кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев поиска среща с ръководството на ВиК, за да се обсъдят проектите, които да се включат. Всяка от общините, иска повече и не е доволна от това, което се предвижда за нейната територия. Така че ще се търсят лобита кой да вземе по-голям дял. Само че по плана за възстановяване и устойчивост ще има средства за ВиК, но те пак ще са предимно за пречиствателни станции и канализация. Така че подмяната на водопроводите ще продължи да изостава.

От там пък изостава и реконструкцията на градската инфраструктура. Не можем да си позволим да асфалтираме улици, ако ВиК не оправи първо своята мрежа, това са хвърлени пари на вятъра. Докато се асфалтират улиците и вече са разкопани още на другия ден. Ще настояваме пред ВиК да направят поне няколко улици в Горна Оряховица, за да можем да ги асфалтираме, категоричен е кметът инж. Добромир Добрев.

Тези, дето живеят на „Сидер войвода” са свидетели как от едната страна на улицата излизаше техниката за асфалтиране, а от другата влезе багерът да разкопае за авария, така че едва ли някой оспорва, че трябва първо да се оправи подземната мрежа, а след това да се слага асфалт. Само че ВиК казва, че няма пари. Общината настоява тази година за четири-пет улици, но засега има принципно споразумение за една. Късметът може би ще се усмихне на живеещите на „Тракия” – една от най-злочесто изглеждащите улици в района на дерето, където всички са зле. Ремонтът може да стане по схема, при която ВиК дава тръбите и труда, а Общината – фракцията и после се ангажира с асфалтирането. И двете страни са съгласни на такава колаборация, така че тази пролет „Тракия” може би ще бъде обновена. За другите обаче преговорите тепърва продължават.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
ВиК аварии
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати