Понеделник, 26 Юни 2023
            
Избори 2 април 2023 г.

Бизнесът иска от ГЕРБ-СДС редовно и стабилно правителство

  24.03.2023 15:34
Бизнесът иска от ГЕРБ-СДС редовно и стабилно правителство

Ясен знак към Горна Оряховица и към „Захарни заводи“ - най-големият работодател в община Горна Оряховица и структуроопределящо предприятие за региона, е присъствието тук на Десислава Атанасова, председател на парламентарната ни група, и на водача на листата на ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов. За мен е лесно да открия срещата, защото смятам, че не съм ви подвел нито като председател на Общинския съвет, нито като народен представител. Не съм отстъпил от региона си, не съм направил компромис с ценностите и идеалите ни.

С тези думи на третият в листата на ГЕРБ-СДС Димитър Николов започна разговора на кандидатите за народни представители с ръководството и експертния състав на „Захарни заводи“.

Поставили сме си няколко цели, като първата е да спрем обедняването на хората и да върнем инфлацията на нормалните стойности, които трябва да бъде в България. Когато хората си вземат заплатите, трябва да могат да си купят повече продукти, отколкото сега. Последната година-година и малко инфлацията у нас придобива едни заплашителни размери, каза водачът на листата във Великотърновска област. Според проф. Костадин Ангелов,  другата голяма цел е да се обърне политиката по отношение на младите хора и възможността им да започват работа непосредствено след тяхното завършване.

„Разработваме национална програма, която да даде възможност на работодателите да наемат млади хора, като през първата година държавата ще плаща възнаграждението и половината осигуровки на работещия млад човек, за когото това се явява първа работа, след завършването на висшето му образование, а фирмата, която го наема, ще има задължението още една година той да работи при нея и така да натрупа поне 2 години трудов стаж“, допълни водачът на листата на ГЕРБ-СДС. 

По думите на проф. Ангелов вече е счупена и пенсионната система, тъй като средствата за нея не се финансират само от вноските за пенсии, а повече от половината се финансират с данъци.

„Държавата дотира пенсионната система. В следващите 2 или 3 години ще трябва да бъдат осигурени около 12 или 13 милиарда допълнителни средства извън осигурителната система, което означава заеми или увеличаване на данъци. Това е резултат от неопитността на правителството на Промяната. Но като погледнете потребителската кошница, с увеличените пенсии хората могат да си купят по-малко неща, отколкото преди увеличението им“, каза още Костадин Ангелов.

Друг пример според него за неопитност, придружена с политически инат, е провалената концесия на летище Горна Оряховица.

„Тук трябваше да има швейцарски концесионер и да направи летище за карго полети. Дойде един министър на транспорта, който щеше да прави такова в Русе, пуснаха полет София-Скопие, който летя три пъти с по трима пътници и на инат каза – няма да има концесия в Горна Оряховица. Това не знам какъв тип политика е, това е неразбиране на проблемите на цял един регион. Защото концесионерът няма да си занесе летището в Швейцария, той ще го направи за града, за областта и всички големи фирми, които имат нужда от транспортни услуги“, заяви Ангелов.

Другата голяма тема за бизнеса в Горна Оряховица и региона е интермодалния терминал. Той присъстваше като перспектива за областта в първия вариант на Плана за възстановяване и развитие с индикативна стойност 25 милиона. В последствие той беше изваден от плана. Летището и терминалът щяха да поставят Горна Оряховица на една друга писта за развитие, допълни Димитър Николов.

Освен че спряха изграждането на жизненоважните за развитието на бизнеса и цяла Северна България инфраструктурни обекти като магистрала „Хемус“ и пътя Велико Търново – Русе, правителството на Промяната не проведе нито една среща с представители на общините. Аз не съм се срещал с нито един министър, техните врати бяха затворени за кметовете. Общините бяха оставени на произвола на съдбата, каза и кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев.

Най-важният въпрос за нас е ще има ли правителство и ще намерите ли в парламента партньори, за да спре хаосът в държавата, попитаха присъстващите на срещата. Според проф. Костадин Ангелов най-безболезнения и работещ вариант ще бъде съставянето на едно експертно, програмно правителство, което да е подкрепено от голяма част от политическите партии. То трябва да има ясен хоризонт от лимитирано време, с ясно разписана програма и цели, които да следва - инфлация, цени на хранителни продукти, цени на електроенергия, данъци, влизане в еврозоната, в Шенген, ДДС за бизнеса.

Десислава Атанасова беше категорична, че ако ГЕРБ-СДС са първа  политическа сила, ще направят правителство. Тя подкрепи колегата си, че това трябва да е експертен кабинет, който да реши най-важните проблеми на страната и какъвто коалицията предложи преди няколко месеца.

„Ако не сме първа политическа сила, в което аз не вярвам, е много вероятно да подкрепим експертен кабинет, предложен от друга партия или коалиция, но с ясна надпартийна програма. Аз не виждам начин да има правителство без ГЕРБ-СДС и ние сме готови да поставим интереса на държавата над партийния си интерес, защото страната ни има нужда от правителство и работещ парламент. Бизнесът иска спокойствие, предвидимост и липса на намеса от държавата, която да го мачка, да му вдига данъците, която да си измисля някакви нови начини за събираемост, извън регламентираните. Но все пак нека не забравяме, че непоискана подкрепа няма как да дадем“, каза Десислава Атанасова.

Кандидатът за народен представител Димитър Николов допълни, че ако на предишните избори ГЕРБ-СДС не са имали санкция от своите избиратели да правят коалиционно правителство на всяка цена, то сега ситуацията е различна.

“Тя вероятно ще наложи нестандартен подход, но трябва да си отговорим на въпроса - какъв компромис сме склонни да направим в името на България, защото в момента ние се опитваме да възстановим разговора за България“, каза третият в листата на ГЕРБ-СДС.

За нас е изключително важно да знаем какво ще се случи след месец, след три, след година, защото ние издържаме определен период, но когато не работят институциите, когато дерибействат в непоносими мащаби, когато няма държава бизнесът умира. Трябва да работите упорито да има правителство. Покажете висше майсторство в политическите преговори и мъдрост и съставете силен и редовен кабинет за бъдещето на България, призоваха кандидатите на ГЕРБ-СДС от ръководството на „Захарни заводи“.

 


Ключови думи
Захарни заводи
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати