Вторник, 20 Юни 2023
            
Велико Търново Общество

На 21 март се навършват 136 години от смъртта на духовния водач и дарител Панарет Рашев

  21.03.2023 13:46
На 21 март се навършват 136 години от смъртта на духовния водач и дарител Панарет Рашев

На 21 март се навършват 136 години от смъртта на един български духовник, дълбоко свързан с борбата на българите за извоюване на църковна независимост, деен участник в живота на българската емиграция в Букурещ и щедър дарител – митрополит Панарет Рашев.
Панайот Рашев е роден през 1808 г. във Велико Търново, в заможно семейство. Първоначалното си образование получава в гръцко училище в родния си град, а след това учи в Букурещ, като получава висше образование в Атина и Париж. Завръщайки се в България, той става учител в гръцкото училище в Търново (1840-1841 г.). Година по-късно отива в Цариград и постъпва като учител по френски и гръцки в патриаршеското училище във Фенер. През 1845 г. е ръкоположен за дякон при Цариградската патриаршия под името Панарет, а 9 г. по-късно е назначен за гръцки митрополит на Погонианската епархия в Букурещ.
През 1866 г. митрополит Панарет се обявява за български духовник, отказвайки се от Патриаршията в Цариград и взема участие в църковно-националната борба. Развива активна обществено-политическа дейност и е един от инициаторите за създаването на Добродетелната дружина,а през 1876 г. става председател на „Човеколюбивото дружество”. Подпомага българската емиграция в чужбина, българската църква и българското училище в Букурещ. Къщата в Букурещ, в която живее, се закупува със средства дадени от него и други българи като предоставя част от нея за ползване от българската църква и училище.
Още приживе митрополит Панарет Рашев прави щедри дарения за българската просвета и култура. Дарява средства на Търновската община за откриване на българско духовно училище в Петропавловския манастир край Лясковец, подарява книги на училищата в родния си град. Вуйчо на Венета Ботева, жената на големия поет и революционер Христо Ботев, той подпомага семейството и след неговата смърт.
През 1886 г. Митрополит Панарет прави завещание, с което оставя оставя 50 хил. лв. в полза на началните училища във Велико Търново. С тази сума е образуван фонд, който носи името на дарителя и се управлява от училищното настоятелство в града. На заседание на градския общински съвет от 1 юли 1909 г. се взема решение фондовете от даренията на Панарет Рашев и Силвестър Пенов да се слеят под името „Фонд на благодетелите на търновските училища”, но това така и не се случва. Данните за благотворителната дейност на фонда са оскъдни. Училищното настоятелство отпуска средства от фонда за подпомагане на бедни ученици с храна, облекло и учебници, за издръжка на летни колонии, организирани от настоятелството в периода 1932–1939 г.
Митрополит Панарет умира на 21 март 1887 г. в Букурещ. Тленните му останки са пренесени в Търново и погребани в предверието на църквата „Св. св. Константин и Елена“ по негово желание.

Камелия Михайлова – гл. експерт

Държавен архив - Велико Търново


Ключови думи
Панарет рашев Държавен архив Велико Търново
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати