Вторник, 20 Юни 2023
            
Горна Оряховица Икономика

Мезонет за половин милион лева шокира пазара в Горна Оряховица - малкото имоти, които излизат за продан, и страхът от инфлацията тласкат цените нагоре

  19.03.2023 13:40
Мезонет за половин милион лева шокира пазара в Горна Оряховица - малкото имоти, които излизат за продан, и страхът от инфлацията тласкат цените нагоре

Има ли кой да даде половин милион лева за апартамент в Горна Оряховица? Предлагане има, дали ще се намери купувач е въпросът.

Това е пълен абсурд, казват брокери, но все пак с интерес следят развитието покрай въпросната обява, появила се наскоро в сайтовете за продажби.

Става дума за мезонет, ново строителство в квартал „Пролет“, 214 кв. м жилищна площ, с гараж и обзавеждане. Оценен е на 235 000 евро. В момента това е едно от най-скъпите жилища на пазара и определено е най-скъпият апартамент. Доколко обаче тази цена е реалистична, разсъждават няколко от местните брокери.

Не може да бъде, някой пробва пазара. Вярно е, че едно нещо струва толкова, колкото е готов някой да плати за него, но апартамент за половин милион лева в Горна Оряховица е нереалистично. За тези пари може да се купи къща в Арбанаси, че дори край София. Но все пак нека видим как ще се развият събитията, коментира Веселина Василева от агенция „Торнадо“.

Пазарът е изчерпан и това препускане на цените не може да продължава вечно. Лихвите по ипотечните кредити скочиха двойно. Банките не кредитират луксозно обзавеждане, а вече отпускат до 80% от пазарната оценка на тухлено жилище, а тя е не повече от 700 евро на квадрат за Горна Оряховица. Това в крайна сметка ще доведе до успокояване на пазара. Цените няма да паднат, но ще се задържат на сегашните нива, прогнозира Василева.

Няма предлагане, а в същото време има голяма инфлация. Това са двата основни фактора цените да продължават да растат, казва Габриела Савова от Недвижими имоти „Вега“. Хората, които имат някакви пари, искат да ги спасят от обезценяването. За българина имотът си остава най-сигурното капиталовложение и затова търсенето е много по-голямо от предлагането, а от там и цените са по-високи и по-високи, смята Савова.

Наскоро продадохме панелна гарсониера 40 квадрата на последен етаж в сграда без асансьор за 67 000 лева. Това не е нормално, но това е положението. Новото строителство вече излиза 600-800 евро на квадрат в груб строеж. 1100 – 1300 лева е квадратът при старото строителство, в зависимост дали е ремонтирано или не. Има луксозни имоти, при които един квадрат е 1100 евро. Но все пак 500 000 лева за апартамент, пък било то и мезонет, е прекалено. Виж, половин милион лева за нова къща въобще не е нещо шокиращо, обяснява Габриела Савова.

Цената е много относително понятие в жилищната търговия. Зависи от това в какво състояние е жилището, на кой етаж е, има ли асансьор, има ли добра инфраструктура и удобства в квартала и т.н. Така че цените могат да варират от 550 евро до 1000 евро на квадратен метър. Мезонет за половин милион не звучи сериозно. За тези пари продаваме голям магазин на пешеходната зона в центъра, коментира и Веселин Драганов от фирма „Вела“. Продаваме четириетажна къща за 550 000 лева и я продаваме отдавна. Толкова скъпи имоти се реализират бавно. Пазар в Горна Оряховица все пак има, но не на чак толкова бомбастични цени.  Не че цените са ниски - 130 000 лева за 120 квадратни метра в централната част е съвсем нормална цена, на която се правят сделки в момента, казва още Драганов.

Въпросният мезонет въобще не е единствената шокираща на пръв поглед оферта. Кой ще даде 350 000 евро за къща на Гарата? И по този въпрос може да се разсъждава дълго, но в крайна сметка едно нещо наистина струва толкова, колкото е готов някой да плати за него. Та може пък да има желаещи за този палат.

Накратко всички брокери са съгласни, че на този етап жилищата няма как да поевтинеят. Новото строителство е скъпо заради в пъти поскъпналите материали и по-високата цена на труда. Старото строителство се изчерпва и все по-малко имоти излизат на пазара. Така че успокояване на пазара всъщност означава стабилизиране на ниво сегашни цени. Падане на цените може да има само при голяма криза като тази отпреди 15 години и ако на пазара излязат много жилища, чиито собственици не могат да си обслужват ипотеките.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
имотен пазар мезонет
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати