Събота, 17 Юни 2023
            
Велико Търново Други

За втора поредна година високотехнологичният бизнес гостува във Велико Търново

  18.03.2023 20:43
За втора поредна година високотехнологичният бизнес гостува във Велико Търново

На 23 март Велико Търново ще е домакин на националното роудшоу „Пътят към твоя успех“ на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST). То се организира с подкрепата на кмета Даниел Панов и в партньорство с Общината и Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

Гостуването на AIBEST ще започне с кръгла маса с представителите на местните власти, на която ще бъдат дискутирани факторите и мерките, с които на локално ниво да бъде оптимизирано привличането на нови инвестиции и за създаването на благоприятна бизнес среда за развитие на сектора. След това програмата ще продължи в 12 часа в Голямата зала на Община Велико Търново със срещи с местните таланти.

Учениците и студентите от града ще могат да се запознаят с развитието на високотехнологичната индустрия у нас и с кариерните възможности, които тя предлага. На срещата ще присъстват представители на топ мениджмънта на едни от най-големите лидери в сектора на национално ниво като DIGITALL, DXC Technology, Experian, HP Inc., KBC Global Services, LIREX и Sutherland. За гостите на събитието ще бъдат организирани и специални работилници (уъркшопи) с ценни съвети за първите крачки в кариерата на всеки на пазара на труда.   

„За втора поредна година гостуваме във Велико Търново, защото  това е един от градовете с голям потенциал за развитие на индустрията ни. Установените вече добри партньорства с Общината и Великотърновския университет са правилните стъпки за привличането на високотехнологичен бизнес в града. Наш основен приоритет е задържането и връщането у нас на българските таланти. Вярвам, че с добрите работодателски практики, условия на работа и възможности за развитие на младите хора, които предлага нашия сектор ние успешно работим за реализацията на тази задача. Дистанционният модел на работа, който се наложи в нашата индустрия, позволява наемането на служители в компании, които не са представени физически с офиси във Велико Търново. Така местните таланти могат да останат да живеят тук, а ние от наша страна да подпомагаме икономиката на града.“, коментира Илия Кръстев, председател на AIBEST.

Асоциацията е независима организация, която обединява едни от най-големите български и международни компании в сферата на изнесените бизнес услуги и технологиите. Размерът на индустрията възлиза на 4.225 млрд. евро и формира 5.9% от годишния БВП на страната. Прогнозата към 2025 година сочи, че относителният й дял в БВП на България ще достигне 9%.

Най-големите хъбове за високотехнологичния сектор са големите градове с университети - София, Пловдив, Варна, Бургас, като Русе и Велико Търново също привличат все повече нови компании.


Ключови думи
IT
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати