Вторник, 28 Мар 2023
            
Лясковец Общество

Мемоарите на лясковчанина Иван Кондев бяха събрани в книга

  14.03.2023 16:26
Мемоарите на лясковчанина Иван Кондев бяха събрани в книга

Мемоарна книга на лясковски ветеран от войната и дългогодишен председател на Съюза на ветераните бе представена в библиотеката на читалището в Лясковец. Книгата е на Иван Кондев и след отпечатването ѝ бе предоставена на кмета на общината д-р Ивелина Гецова, на историци и общественици, бе подарена и на градската библиотека, а на самото представяне всички присъстващи получиха по екземпляр от нея.

Изданието прави сина на Иван Кондев Христофор Кондев. Той отпечатва в книга ръкописите на баща си, който през целия си живот е записвал свои впечатления, преживявания и личната история на своя житейски път.

„Мемоарната книга на нашия съгражданин Иван Кондев, озаглавена „Спомени от миналото”, е не само животопис, а и странстване през динамичния и наситен с драматични събития ХХ век. Преминавайки през страниците на личната история на Иван Кондев, читателят го опознава като възпитан, справедлив и честен човек. Една харизматична личност, която изпъква както със своята скромност и човечност, така и със своята ерудиция. Изключително ученолюбив и прилежен, дълбоко в сърцето си, там, където е скътал вярата си в Бог, авторът пази и бащиния си завет, непрекъснато да учи и да се образова. Затова за Иван Кондев книгите стават неизменни спътници в живота му, независимо пред какви предизвикателства е изправен. Точно страстта му към книгите и любовта към словото, наред с трудолюбието му и вярата в християнските ценности, са личния пример, който авторът оставя като урок на своите наследници и на читателите си“. Такива впечатления споделиха от мемоарния труд библиотечните специалисти по време на официалното представяне на ценното издание.

Иван Москов Кондев е роден на 5 юли 1922 г. в гр. Лясковец. Учи в началното училище „Никола Козлев”, а после в прогимназията „Максим Райкович” в родния си град и в смесената гимназия в съседна Горна Оряховица. През периода 1936-1942 година се обучава в Софийската духовна семинария. По-късно влиза в 31-ви пехотен „Варненски” полк в Силистра и участва във Втората световна война.

След края на войната продължава образованието си и завършва Агрономическия факултет към Държавния университет „Св. Климент Охридски”. Завръща се в родния си Лясковец, където работи до пенсионирането си. На 18 януари 2008 година завършва земния му път.

В памет на своя баща, 100 години след неговото рождение, синът събра в книга записките със спомени на големия ерудит от Лясковец. Пред присъстващите на представянето наследникът на автора разказа историята на появяването на книгата, сподели мили семейни спомени и не скри изумлението си от феноменалната памет на своя баща.


Ключови думи
Иван Кондев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати