Неделя, 11 Юни 2023
            
Горна Оряховица Темида

Горнооряховчанин осъди Енергото за изгорели уреди вследствие на зле поддържана мрежа

  12.03.2023 08:25
Горнооряховчанин осъди Енергото за изгорели уреди вследствие на зле поддържана мрежа

„Електроразпределение Север” ще трябва да плати изгорелите след токов удар уреди в дома на Веселин Драганов от Горна Оряховица. Това става след съдебен спор, спечелен от мъжа в Районен съд Горна Оряховица.

Морално остарели проводници, лоши връзки, неокастрени клони – с две думи зле поддържаната електропреносна мрежа, а не лошите метеорологични условия причиняват честите проблеми с напрежението в домовете и токовите удари. Обикновено хората се примиряват, след като Енергото заяви, че не носи отговорност за повреди, причинени от времето. Веселин Драганов обаче решил, че ще отстоява правата си в Съда.

На 10 юни 2022 г., между 16 и 17 часа, през Горна Оряховица минава буря. В дома на Веселин на ул. „Патриарх Евтимий” спира токът, а след възстановяването му мъжът установява, че са изгорели два климатика и керамичен плот за вграждане. Уредите няма как да се възстановят, информирали го в сервиза и той пуснал жалба до „Електроразпределение Север” с искане за компенсация на щетите. Доставчикът обаче отказал с мотива, че аварията е станала по независещи от компанията причини – имало е буря.

В следващите няколко седмици проблемите със захранването продължили. Напрежението било ту много ниско, ту много високо. Шест пъти в рамките на малко повече от месец токът прекъсвал и трябвало да се вика аварийна група. И всеки път от дружеството се оправдавали с някаква независеща от тях причина – веднъж нагоряла клема, после разхлабени връзки на мрежата ниско напрежение, скъсан проводник, изгорели предпазители. В крайна сметка на мъжа му омръзнало да получава оправдания и откази и решил да съди Енергото.

В повечето случаи хората се примиряват и не стигат до Съда, защото си мислят, че не могат да се преборят с голямата фирма. А и е свързано с разходи, които могат и да не бъдат възстановени, ако делото не бъде спечелено. Притеснението на хората от големите монополисти е разбираемо. Но не се ли търси отговорност, те продължават да не изпълняват своите задължения и предоставят лоша услуга, от която страдаме всички. В случая успяхме да докажем, че, ако мрежата беше поддържана както трябва, нямаше да се стигне до такива увреди за клиента ми, въпреки бурята, коментира адвокатът на потърпевшия Нина Велкова.

Назначената от Съда техническа експертиза установява, че имотът на Драганов се захранва от ТП „Малина”, като част от проводниците в района са технически допустими, но морално остарели. Някои междустълбия са с подменени проводници, но някои още са със стари четирижилни неизолирани проводници. Според експертизата допълнително въздействие оказали клоните на дърветата в близост, които поради вятъра се удряли в мрежата и са допринесли за контакта между проводниците, а отделно дъждът е спомогнал за електропроводимостта на клоните. Задължението да се кастрят клоните на дърветата около мрежата ниско напрежение също е на енергийния доставчик. Допирът между различните видове проводници довел до пренапрежение – напрежение с много висока амплитуда за кратко време, или т.нар. токов удар. Това пренапрежение може да причини кратковременно усилване на осветеността на крушки с нажежаеми жички, както и да доведе до изгаряне на електроуреди, в електрическата схема на които има елементи с индуктивност, например климатици, хладилници, компютри, телевизори, перални.

Експертизата отхвърля опита на енергодоставчика да прехвърли вината върху инсталацията в дома на Драганов. Електроинсталацията в имота е нова и всеки един от кръговете е защитен с правилно подбран автоматичен предпазител, смята вещото лице.

Проблемите с честите спирания на тока след бурята се дължат на зле поддържана мрежа, а не на някакви извънредни обстоятелства. Нито нагарянето на клемите, нито разхлабените връзки се появяват изведнъж. Те са резултат от това, че дружеството не е поддържало мрежата в адекватно състояние, се разбира от заключенията на експертизата.

В крайна сметка Съдът приема, че „Електроразпределение Север” не е изпълнило задълженията си по договора за доставка на ел. енергия – не са положени достатъчно грижи при изграждане на мрежата с ниско напрежение, не са поддържани и не са подменяни своевременно елементи от мрежата. Съответният резултат – токов удар и повреждане на електроуреди, преустановяване на захранването и влошаване на параметрите на напрежението, не би настъпил, ако ответникът бе изпълнил задълженията си, смята Съдът и постановява дружеството да обезщети Драганов.

За него това е по-скоро морална победа, защото обезщетението се изплаща според оценка на стойността на изгорелите уреди, а не според пазарната цена на уредите, които трябва да купи. Така че с парите от „Електроразпределение Север” със сигурност няма да може да си купи нови два климатика и печка.

Въпросът е принципен и се отнася до това как монополистите – доставчици на услуги, се отнасят към задълженията си. Всички плащаме сметки и се надяваме, че от тези пари нещо отива и за поддържане на мрежата. Като под поддържане разбираме не само да се възстановява захранването след авария, а да се изгради такава мрежа, която да аварира по-рядко, коментира адвокат Нина Велкова.


Ключови думи
адвокат Нина Велкова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати