Неделя, 11 Юни 2023
            
Велико Търново Култура

Есеистът и преводач Екатерина Петрова разказва 44 истории за (не)обикновени предмети тази вечер във Велико Търново

  11.03.2023 08:10
Есеистът и преводач Екатерина Петрова разказва 44 истории за (не)обикновени предмети тази вечер във Велико Търново

Екатерина Петрова гостува във Велико Търново, където ще представи своята книга „Нещотърсач: 44 (не)обикновени предмета от близо и далеч“. Събитието е днес, 11 март, от 19:00 ч. в клуб ТАМ. Участие в разговора ще вземе и преводачката Елена Димитрова.

Както подсказва подзаглавието ѝ, книгата съдържа истории за 44 предмета от близо и далеч. Любопитната и разнообразна селекция, подредена тематично, включва изненадващи находки от целия свят: ботуши от Бутан, тротоарни плочки от Барселона по дизайн на Гауди, чаши за вино от Страната на баските, брошка с формата на сърце от Сараево, еспадрили от Пиринеите, скарабеи от Древен Египет, кутия с боклук от Ню Йорк, карта на Източен Берлин и много други.

Разказвайки историите на конкретните предмети, Екатерина Петрова всъщност разказва и за местата, откъдето те произлизат, като ги поставя в по-широк езиков, културен, исторически или географски контекст.

Интересна смесица между пътеписи, есета и разкази, текстовете са внимателно проучени и подплатени с любопитни факти, но пречупени през субективния поглед на авторката и личната ѝ биография на пътешественик.

Художествено претворено през естетското око на Люба Халева, оформлението на книгата чудесно и с чувство за хумор улавя духа и настроението на историите./ сн. организатори


Ключови думи
Екатерина Петрова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати