Сряда, 07 Юни 2023
            
Горна Оряховица Общество

45 домашни помощници наема Община Горна Оряховица, за да се грижат за над 210 възрастни и хора с увреждания

  06.03.2023 12:01
45 домашни помощници наема Община Горна Оряховица, за да се грижат за над 210 възрастни и хора с увреждания

Община Горна Оряховица започва реализацията на седмия поред проект за патронажна грижа, чиято цел е да облекчи живота на възрастни и хора с увреждания, които имат затруднения в самообслужването. Проектът „Грижа в дома” е на стойност 1 127 470 лева, като финансирането е от Европейски социален фонд + в размер на 958 349 лв. и национално дофинансиране от 169 120 лв. Услугата ще е напълно безплатна, без никакви такси за потребителите и ще се предоставя в продължение на една година. Обхваща всички населени места в общината, подчерта зам. кметът Григор Минков при представянето на проекта.

Проектът всъщност е 14 месеца, като първите два са подготвителни. В момента се набират заявления от кандидат-потребители и кандидати за домашни помощници. Кандидатстването става в изнесения офис в бившия Туристически център на Общината. Сформирана е комисия, която ще направи оценка на здравословното състояние и нуждите на всеки кандидат. Колкото по-голяма е зависимостта на човек от чужда помощ, толкова по-голям е шансът той да бъде сред ползвателите.

По проект е предвидено да обслужваме 211 души, но това е минималната бройка и ние ще направим всичко възможно да помагаме на повече хора. Проектът този път ни позволява гъвкавост. Услугата е почасова и няма ограничения за времето, което един домашен помощник ще отдели за един потребител. Ще направим организация, за да стигнем до възможно най-много хора, поясни ръководителят на проекта Светла Панева. Затова и няма краен срок за кандидатстване на потребители. Във всеки един момент може да се включат нови хора, ако има свободен капацитет от домашни помощници.

При наемането на самите домашни помощници предимство ще имат тези, които вече са работили по предишни патронажни програми. За тези, които нямат опит, ще се осигури въвеждащо обучение. Бих искала да направим обучение за всички, защото има нови моменти в програмата и трябва да има надграждане на уменията, уточни Панева.

Освен домашни помощници по проекта ще са назначат и трима души – разносвачи, които ще пазаруват на нуждаещите се. Ще има и един координатор на услугите, както и един сътрудник социални дейности.

Услугата, която включва медико-социално обслужване, психологическа подкрепа и консултации със специфични специалисти в домашна среда, в т.ч. – доставка на храна и продукти, вкл.-от първа необходимост, както и информация относно превенция и профилактика на здравето и социално значими заболявания, ще се предоставя от 12 април 2023 г. до 12 април 2024 г.

Поздравявам колегите от Общината, че разширяват дейностите за подкрепа в дома. Установили сме, че много от възрастните хора не желаят да напускат домовете си и да бъдат настанявани в социални институции, ако има кой да им помага в ежедневието. Към този тип подкрепа трябва да насочим усилията си и пожелавам успех и устойчивост на новия проект, каза директорът на Дирекция „Социални дейности” Боряна Кирилова.


Ключови думи
Грижа в дома Община Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати