Понеделник, 05 Юни 2023
            
Горна Оряховица Други

Сградите на Общината, НЧ „Напредък” и Спортната зала в Горна Оряховица ще кандидатстват за ремонт по Плана за възстановяване

  05.03.2023 13:14
Сградите на Общината, НЧ „Напредък” и Спортната зала в Горна Оряховица ще кандидатстват за ремонт по Плана за възстановяване

Община Горна Оряховица планира да кандидатства с три обекта по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за административно обслужване, култура и спорт“, финансирана по Плана за възстановяване и устойчивост. Това са административната сграда на общината, НЧ „Напредък 1869” и Спортна зала „Никола Петров”.

Процедурата разполага с общ бюджет от 408 милиона лева и е насочена към сгради за обществено обслужване, културни институции и спортни зали. Целта е достигане на клас на енергопотребление минимум „В“ след прилагане на енергоспестяващи мерки при публични сгради, с изключение на сгради - културни ценности, включени в обхвата на Закона за културното наследство и постигане на минимум 30% спестяване на първична енергия за всеки обект от нежилищния сграден фонд.

Общините от категорията на Горна Оряховица могат да получат до 4 милиона лева за въвеждане на енергийно-ефективните мерки в сграда за обществено обслужване, до 2,5 млн. лв. в сгради за култура и до 2 млн. лв. в сгради за спорт. Трите сгради са избрани не само защото се нуждаят от ремонт, но и защото отговарят на условията за кандидатстване и за получаване на 100% безвъзмездна помощ.

В момента Общината довършва процедурата за избор на фирма, която да направи енергийно и техническо обследване на обектите. Технически паспорт и паспорт за енергийна ефективност са задължителни документи при кандидатстването. Разходите ще бъдат възстановени на одобрените кандидати. Фирма „Лайф Енерджи” ООД е единствената, подала документи за участие в процедурата.

Крайният срок за кандидатстване е 28 април 2023 г.

Месец по-късно изтича срокът за кандидатстване и по процедурата за енергийно-ефективни мерки в многофамилни жилищни сгради. Вероятно близо 70 ще станат регистрираните в Горна Оряховица сдружения, които имат намерение да се включат. Засега обаче няма нито едно, което да е напълно готово с нужната документация.


Ключови думи
План за възстановяване
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати