Понеделник, 05 Юни 2023
            
Велико Търново Други

Ученици от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Рудозем бяха гости на НВУ

  03.03.2023 09:55
Ученици от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Рудозем бяха гости на НВУ

70 ученици от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в град Рудозем бяха гости в Националния военен университет „Васил Левски“. Децата участваха в двудневно демонстрационно военно обучение по идея на началника на Военния университет бригаден генерал Иван Маламов.

Учениците бяха посрещнати и приветствани от зам.-началника на НВУ полк. Георги Крайнов, а след това и от началника на център „Професионално и продължаващо обучение“ във Военния университет подполковник Стефан Маринов, който е и домакин на обучението. Всички получиха мартенички и подаръци за добре дошли. От своя страна, гостите поздравиха домакините си с изпълнение на двамата гайдари Енес Кушев и Янис Делиисенов.

Децата имаха възможност да видят тежката военна техника, разположена на плаца и да посетят музея на Военния университет. Учиха се как да поставят противогази, видяха средствата за комуникация, с които курсантите се обучават, запознаха се с бронираната бойна техника и се докоснаха до образци въоръжение. Курсанти от НВУ демонстрираха как се разглобява и сглобява автомат „Калашников“ и подробно разказаха на учениците какво представляват останалите оръжия, с които те се учат да боравят – картечница, снайперова пушка, пистолет „Макаров“. В края на занятието всички ученици получиха сертификати за участие в демонстративното военно обучение.

Втория ден занятието на децата беше на полигона в Беляковец, където те се забавляваха с военно-приложна игра, в която трябваше да правят лицеви опори, да тичат, да зареждат реплика на автомат „Калашников“ и да стрелят. Националният военен университет и гимназията в Рудозем имат подписан договор за сътрудничество. Договорът беше подписан миналата година от бригаден генерал Маламов и директора на училището Сийка Кирякова по време на тържеството за 100-годишнината на гимназията. Тогава бригаден генерал Маламов беше гост на празника./ сн. НВУ "Васил Левски"


Ключови думи
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати