Понеделник, 29 Май 2023
            
Велико Търново Общество

На Чисти понеделник в Килифарево вдигали Ергенска сватба

  27.02.2023 09:35
На Чисти понеделник в Килифарево вдигали Ергенска сватба

Килифаревският обичай Ергенска сватба, наричан в по-стари времена Толума, е „карнавал”, изминал дълъг път, вероятно идващ от древни времена. Най-общо се определя като добронамерено осмиване на старите ергени и подтикването им към брачен живот.

Обичаят е отбелязан в много селища на Великотърновска област в края на ХІХ и началото на ХХ в. и няколко села от Севлиевска околия. Първата ергенската сватба в Килифарево е организирана през 1927 г.

Ергенската сватба се прави винаги на Чисти понеделник – денят след Сирни заговезни, и се изпълнява само от мъже (24-25-годишни), предрешени и маскирани като обредни лица от същинската сватба, чиито обредни моменти следва, пародирайки ги зрелищно. Участието единствено на мъже в този случай е и един вид продължение на театралната традиция в Килифарево.

Подготовката за „сватбата” започва две седмици преди Чисти понеделник. В деня на празника, по обяд, всички сватбари, закичени с чемширови клонки и листа от бръшлян, тръгват из селото, начело с музиката, играейки хоро на всяко кръстовище. Носят плакати на които пише: „Стар ерген – майска роза”, „Стара мома – магарешки трън”, „Най-долният ерген е по-горен от най-горната мома”, „Свобода и никога брак” и др. В магарешка каручка е сложен и чеизът на булката. Чуват се гърмежи от книжни бомбички и тапени пищови. Всеки сватбар носи по една ряпа, увита в кърпа или животински мях, нар. толум, с които ритуално удря старите ергени. Следва и пародийната венчавка, която се извършва край една от селските чешми. По време на обреда младоженците държат свещи от праз лук, на върха на които са забити червени люти чушки. Свещеникът слага на главите им корони от телени кошнички, свързани със синджир. След приключване на венчавката сватбарите се насочват към центъра на селото, където празникът продължава до вечерта с много танци и шумни веселия.

В периода 1942 – 1944 г. ергенската сватба не е правена поради факта, че повечето мъже са мобилизирани за фронта. През 1945 г. е подновена, продължавайки до 1956 г., когато е организирана за последно в Килифарево.

На 12 март 2006 г. по инициатива на Кметството Килифарево и местното читалище, Ергенската сватба отново е възстановена – еднократно. Обичаят е пресъздаден по спомени на живи „ергени”, участвали в неговата организация в миналото и по документи, съхраняващи се в музея. Целите на възстановката са няколко: да няма стари ергени, да се създават повече семейства и деца, да се види, че от килифаревските моми по-хубави няма и да се покаже, че българите ще се съхраним като народност в голямото европейско семейство, само предавайки традициите си на идните поколения.

Михаил Стойчев, уредник в отдел „Фондове и Научен архив” на Регионален исторически музей – Велико Търново

Снимки: Фонд РИМ-Велико Търново и НЧ „Напредък 1884” гр. Килифарево.


Ключови думи
Ергенска сватба Килифарево
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати