Петък, 26 Май 2023
            
Горна Оряховица Общество

Филм на Историческия музей в Горна Оряховица разказва за Елена Грънчарова и ролята на възрожденските българки

  24.02.2023 15:25
Филм на Историческия музей в Горна Оряховица разказва за Елена Грънчарова и ролята на възрожденските българки

Премиерата на филма „Живият огън на Възраждането” е част от събитията, с които Горна Оряховица отдава почит на своята Спасителка. Той бе показан в Зала 1 на Общината на 24 февруари – денят, в който се навършват 100 години от смъртта на бележитата горнооряховчанка. Първите му зрители бяха ученици от горнооряховските училища. По-късно филмът ще бъде пуснат и във Фейсбук страницата на Музея.

Автори на филма са д-р Искра Николова и Александра Маринова от Историческия музей, които са ползвали снимки и материали от фондовете му, както и от други архиви. Двете работят и по поредицата „Пазители на времето”, която с кратки филми разказва за интересни личности и факти от историята на Горна Оряховица.

Преди прожекцията директорът на Музея Пламен Мадемов въведе младите зрители в историческата епоха и разказа предисторията на филма – онази част от живота на Елена Грънчарова, която предхожда активната й обществена дейност, но която е белег за силния характер и лидерската й воля. Омъжена в богат търновски род с туркофилски настроения, Елена напуска мъжа си с дете, ненавършило една година и се връща в Горна Оряховица. Тук намира своята среда във фамилия Грънчарови и започва нейната работа първо като създател на женско дружество.

Всеки, преди да тръгне да освобождава другите, първо трябва да освободи себе си. Да освободи ума си и духа и след това ще има поле за действие, изведе едно от посланията на филма Пламен Мадемов.

Акцентът на филма пада върху Елена Грънчарова, но засяга и останалата досега в сянка роля на българката през Възраждането. Двете авторки на филма са обърнали специално внимание на жените, техните дружества през Възраждането и ролята им в подготовката на въстанието.

От живота на Елена Грънчарова са избрани двата момента, в които тя поемата ролята на лидер и заради които е наречена Спасителка на Горна Оряховица. Първо е срещата й с Рауф паша, когото тя убеждава да защити града от башибозушко разграбване. Вторият важен момент е много години по-късно, когато на преклонна възраст в края на Първата световна война баба Елена отново повежда жените на бунт за защита на децата и домовете им този път от глад. Тя пише на генерал Александър Протогеров и го убеждава да направи проверка на разпределението на продоволствията за населението.

След премиерата в Зала 1 филмът ще бъде пуснат и на Фейсбук страницата на Историческия музей. Там може да видите и първите два епизода от поредицата „Пазители на времето”.


Ключови думи
Елена Грънчарова филм
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати