Неделя, 07 Май 2023
            
Горна Оряховица Други

Националният победител в STEM EUROPE 2022 Преслава Георгиева печели музикални конкурси, носи гвардейска униформа и мечтае да стане стоматолог

  05.02.2023 10:34
Националният победител в STEM EUROPE 2022 Преслава Георгиева печели музикални конкурси, носи гвардейска униформа и мечтае да стане стоматолог

Десетокласничката от СУ „Вичо Грънчаров“ Преслава Георгиева е един от големите победители в шестото издание на Националния конкурс „Търси се Супер STEM 2022“. Целта на конкурса е да се поощрят талантливи ученици, които са инициативни и любопитни да създават идеи, да творят и да експериментират. В шестото издание на творческото състезание се включиха 255 проекта на ученици и 122 на учители и общо 1300 участници. Определят се победители по училища, и национални победители в различните категории – наука, технологии, инженеринг, математика (тези думи всъщност стоят зад абревиатурата STEM), плюс STEM спорт и STEM изкуство по възрасти.

Златните медали печелят шестимата национални победители в STEM EUROPE 2022 и един от тях е Преслава Георгиева от Горна Оряховица. Тя участва в състезанието с проект „Метод за изследване на опорнодвигателната система на човека“, като работи съвместно със старши учителя по биология и здравно образование Даниела Кенарева в STEM центъра на училището. Проектът се реализира под научното и практическо ръководство на професора по бионика и протезиране Евгений Дюкенджиев и доц. Татяна Дюкенджиева. Бионичните стелки, с които Преслава участва в състезанието, са изработени лично от нея в Лабораторията по атипично протезиране на проф. Дюкенджиев в Горна Оряховица.

Официалното награждаване и представянето на отличените проекти ще стане на III национална конференция „SMART STEM ОБРАЗОВАНИЕ И ИНОВАЦИИ“, която ще се проведе на 13-15 април 2023 г.

Да бъдеш Супер STEM означава няколко месеца труд, включително в събота и неделя. Преслава получила покана от своя преподавател Даниела Кенарева да участва в конкурса още преди началото на учебната година и решила да опита. Когато всички в училище празнували първия учебен ден на 15 септември, Преслава и Кенарева били в Лабораторията на професора и започвали работа по проекта. В следващите два месеца, с едно кратко прекъсване, за да участва Преслава в обмен по Еразъм в Нидерландия и Португалия, цялото й време и внимание било концентрирано върху избраната тема.

Практическата задача била да се изработят бионични стелки, като в ролята на модел влязла преподавателката Даниела Кенарева. Това означава да се направи отливка на стъпалото и после да се съобрази стелката с всичките му особености. Процесът е трудоемък, особено за човек, който тепърва се запознава с тази наука.

„В началото бях направо изплашена. Професорът беше много строг и взискателен и ме посрещна с огромен куп литература, която трябваше да изчета за няколко дни. Беше трудно, имало е дни от сутрин и вечер да работя по проекта. Имаше и порязани пръсти, и сълзи. Но вероятно защото беше толкова трудно, а си го постигнах сама, съм толкова щастлива от тази победа. И, разбира се, съм безкрайно благодарна на проф. Дюкенджиев и доц. Дюкенджиева, както и на моята преподавателка Даниела Кенарева, които ми помогнаха да успея”, споделя Преслава.

А това въобще не е първата победа за младата горнооряховчанка. 16-годишното момиче има многобройни отличия от музикални конкурси и фестивали. За музиката я открива учителката й по музика Нели Атанасова, когато Преси е в първи клас. Впоследствие Атанасова става зам. директор, а после и директор на училището и няма време за уроци. Но настоява Преслава да продължи с музиката.

Известно време момичето работи със Стела Дойкова в НЧ „Напредък“, а от три години е в школата на Стелияна Христова в Младежкия дом. Вече е натрупала много участия и награди, но още помни първото си отличие – трето място на конкурс в Разград. За най-голям успех смята участието си на конкурс в Литва, който ,за съжаление, се провежда онлайн по време на пандемията. Преслава печели Гран при, а изпълненията на финалистите в конкурса са излъчени по най-голямата литовска телевизия.

„Харесвам всякакви музикални стилове. Това е като в общуването – всеки стил е различен начин на изразяване, а аз се чувствам най-удобно като изпълнител в поп музиката”, казва Преслава. Освен това музиката й е помогнала да опознае цялата страна. Била е почти навсякъде, било за конкурс, концерт или участие.

В семейството тя е първият човек, който се занимава по-сериозно с музика. Баща й, който е строителен техник, пее добре и е свирил на барабани в ученическа група. Той ми дава понякога много добри съвети, казва Преслава. Майка й е офис мениджър и сама казва за себе си, че е музикален инвалид. Но и двамата много подкрепят дъщеря си и благодарение на тях тя може да пътува и да се състезава на конкурси, някои от които са със сериозни такси за участие.

„Моите родители са моята сила и на тях дължа всичко, казва Преслава. Никога не са ме притискали да се занимавам с каквото и да било, но подкрепят всичко, което правя. Понякога ми казват да намаля темпото, да правя това, което ми е на сърце, но да не търся винаги да бъда първа. Аз обаче не мога така. Когато правя нещо, влагам всичко от себе си и искам да стане по най-добрия начин”, споделя още момичето.

„Тя е много трудолюбива, организирана и учудващо отговорна за възрастта си. Радвам се, че има такива деца и те трябва да бъдат насърчавани”, казва за нея проф. Дюкенджиев, който обичайно е скромен на похвали.

Всъщност да е организирана е направо задължително, защото освен ученето и пеенето, Преслава има и още куп занимания. От две години участва в Гвардейския отряд на СУ „Вичо Грънчаров“.

Занимание, което далеч не е само да позираш с красивата гвардейска униформа. „Изисква се сериозна маршова подготовка. Никак не е лесно да се стиковат толкова хора и да се научат да крачат като един. Това са много тренировки. Трябва и издръжливост, понякога стоим по повече от 2 часа без никакво мърдане. Но пък е интересно и различно занимание и ми допада”, разказва Преслава.

Освен това тя е координатор на Младежкия клуб на БЧК в Горна Оряховица и отговаря за мероприятията и инициативите, реализирани от младите червенокръстци в града.

Доскоро тренирала и плуване и страшно харесва плувния спорт, но трябвало да се откаже, защото времето наистина започнало да не стига.

Времето й ще става все по-малко, защото стигаме до най-голямата мечта на Преслава, която тя се готви да преследва в следващите години. Когато била в детската градина, имала проблем със зъбите. Водели я при зъболекар, който й се струвал груб и тя изпитвала ужас от ходенето в кабинета му. Тогава си обещала, че като порасне, ще стане зъболекар и ще лекува така децата, че те няма да се страхуват и няма да ги боли. „Въобще виждах се като феята на зъбките, която с магия ще изтрие всяка болка от малките деца”, смее се Преслава. Съвсем насериозно това си е нейната мечта и сега. Затова набляга на биологията и химията в училище, а след няколко месеца ще започнат и уроците преди кандидатстуденските изпити. Преслава знае, че ще трябва да положи много труд, за да сбъдне своята мечта, но вижда това като предизвикателство, което ще направи успеха още по-сладък.

И в същото време няма намерение да зарязва музиката. „Близките ми се смеят, че ще съм като Коцето Калки. Чудесно ще е, ако стана като него и да мога да правя и двете неща, които обичам”, казва Преслава.

Другото, което най-много обича, е да бъде с близките си. Имат вила в близко село и там се събират роднини и си прекарват чудесно заедно. Обичам разходките из природата, хубавата музика, да прочета някоя книга, но най-обичам времето, в което съм със семейството си. Това ми е най-ценното, казва Преслава Георгиева.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Преслава Георгиева STEM СУ Вичо Грънчаров
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати