Сряда, 03 Май 2023
            
Велико Търново Общество

Във Велико Търново бе почетена паметта на жертвите на комунистическия режим

  01.02.2023 15:27
Във Велико Търново бе почетена паметта на жертвите на комунистическия режим

Заупокойна молитва бе отслужена във Велико Търново днес, в Деня на почит към жертвите на комунистическия режим. Десетки великотърновци се събраха на възпоменателния кръст в парк „Дружба”, за да поднесат венци и цветя в памет на невинните хора, зверски избити и безследно изчезнали след 9 септември 1944 година.

На молитвата, която отслужи отец Асен, присъстваха заместник-кметовете на Велико Търново Нейко Генчев и Георги Камарашев, наследници на жертвите, представители на комитет „Ген. Сава Муткуров”, на Съюза на репресираните, граждани.

Всяка година се събираме, за да отдадем почит и да си спомним за нашите съграждани, станали жертва на една чужда и човеконенавистна система, посочи Венелин Иванов, председател на Комитет „Ген. Сава Муткуров”. Иванов припомни, че след 9 септември 1944 г. стотици хиляди българи са убивани без съд, безследно изчезнали, съдени от незаконния Народен съд, изселвани, въдворявани, арестувани, лишавани от собственост, от право да упражняват професията си, да учат и да живеят нормално. Много от избитите и подложени на преследване и репресии великотърновци са уважавани граждани на обществото – адвокати, свещеници, военни, кметове, лекари, търговци, служители, преподаватели, допълни той.

След заупокойната молитва бяха представени и проектите за мемориал на жертвите на комунистическия режим, който да бъде изграден на мястото по инициатива на Комитет „Ген. Сава Муткуров”. Една от разработките е на арх. Радомир Данков и предвижда вкопана алея, минаваща под съществуващият кръст, с място за нова скулптура и възможност за изписване на имена и допълнителни елементи.

Целта ми е проектът да е въздействащ и да направи всички съпричастни към съдбата на жертвите, посочи арх. Данков.

Другите проекти са свързани с идеята за прераждането и възраждането за спомена за жертвите на комунистическия режим.

Предстои следващата седмица членовете на комитета и съмишленици да изберат един от предложените проекти и да се пристъпи към следващата крачка – набиране на дарения от частни лица и организации за неговото осъществяване.

Паметници на жертвите на комунизма в България има твърде малко, историята трябва да бъде възприемана в нейната цялост, затова съм сигурен, че изграждането на този мемориал ще помогне за възкресяване на паметта към стотиците жертви на престъпния комунистически режим, каза д-р Емил Врежаков от Регионалния исторически музей, който е посветил свои изследвания на периода на репресиите след 9. IX.1944 г.


Ключови думи
комунистически режим
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати