Сряда, 03 Май 2023
            
Велико Търново Други

Показват лични вещи и документи на Джорджо Момчев и Марко Тотев за годишнината на Областна администрация

  01.02.2023 14:25
Показват лични вещи и документи на Джорджо Момчев и Марко Тотев за годишнината на Областна администрация

Изложбата  „Джорджо Момчев и Марко Тотев – строители на Нова България“ представя Регионалният исторически музей в Областна администрация във Велико Търново. Експозицията с лични вещи и документи на двамата видни търновци е по повод 24 години от създаването на държавната институция. Тя бе открита от областния управител Георги Гугучков в присъствието на негови предшественици, заемали този пост, великотърновския митрополит Григорий и директора на Регионален исторически музей - Велико Търново д-р Иван Църов.

Осем от общо дванадесетте губернатори на Велико Търново от 1999 г. до днес се събраха, за да отбележат заедно с екипа на Областна администрация 24 годишнина от създаването на институцията.

По покана на настоящия областен управител инж. Георги Гугучков празника уважиха д-р Румен Рашев, проф. Константин Дочев, Красимир Генчев, проф. Пенчо Пенчев, инж. Георги Рачев, проф. Георги Камарашев и инж. Николай Йоцов. Заради служебни ангажименти Гергана Трифонова, проф. Любомира Попова и адвокат Людмила Илиева не успяха да присъстват лично, но изпратиха поздравления за годишнината.

Инж. Георги Гугучков благодари на всички свои предшественици за всеотдайната работа, като подчерта и приноса на покойния Тошко Никифоров. Настоящият областен управител припомни, че границите на област Велико Търново са утвърдени с Указ №1 от 05.01.1999 г., а с Решение №45 от 01.02.1999 г. е назначен първият областен управител на област с административен център Велико Търново.

Инж. Гугучков, заедно със своите заместници Петя Райкова и Станислав Николов, изрази признателност и към служителите на Областна администрация за експертизата и компетенциите им. Той подчерта, че се осигурява приемственост на всеки нов колега и че в работата си екипът се ръководи от законността, и интересите на гражданите. Специални благодарности получиха най-дългогодишните служители Симеон Симеонов и Снежана Атанасова.

Поздравление за годишнината отправи и първият областен управител, а в последствие и дългогодишен кмет на старата столица, д-р Румен Рашев.

„Радвам се, че виждам толкова много млади хора и че администрацията се обновява. Преди 24 години създадохме административната област с много емоции, защото тогава Велико Търново не бе окръжен град. Ловеч беше нашият административен център, което не се приемаше добре от нашите съграждани. Заехме се да върнем статута на Велико Търново като областен град и това беше причината, която буквално за една вечер ме изведе от операционната и ме доведе тук първо като заместник областен управител на голямата Ловешка област“, разказа още за началото д-р Румен Рашев.

Тържеството за празника продължи с молебен за здраве и успех, отслужен от Великотърновския митрополит Григорий, който също сподели доброто си взаимодействие с областните управители през годините.

Джорджо (Георги) Момчев е първият търновски градоначалник, който заема отговорния пост повече от един мандат. Управлението му се свързва с първото голямо разширение на града, изграждането на главната улица, построяването на нови училища и административни сгради. Търговец, индустриалец, революционен деец и съратник на Васил Левски.

Марко Тотев е търновски адвокат, интелектуалец и ерудит. Няма изгубено дело, а неговите пледоарии служат за пример и се изучават в Юридическия факултет на Софийския университет. Невероятното му чувство за хумор и самоирония, свързана с неговия живот, превръща името му в нарицателно за несполука и липса на късмет, а всъщност той е успешен адвокат и емблематична личност в своя град.

Тържеството завърши със скромен коктейл, приготвен от учениците от Професионалната гимназия по туризъм във Велико Търново „Д-р Васил Берон“ под ръководството на директорката Татяна Данчева и преподавателката Аделина Александрова./ сн. Регионален исторически музей и ОА


Ключови думи
Марко Тотев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати