Сряда, 03 Май 2023
            
Общество Свищов

В Морава деца представиха фолклора на различни етнически общности

  01.02.2023 11:49
В Морава деца представиха фолклора на различни етнически общности

Заключителна изява по проект „Социално-икономическа интеграция на уязвими групи. Интегрирани мерки за подобряване достъпа до образование в община Свищов“ бе проведена в НЧ „Светлина -1911“ в с. Морава. Изявата бе именувана “Фолклорът на различните етнически общности от община Свищов – извор на мъдрост, красота и родолюбие“, а събитието е част от реализацията на проекта, финансиран от ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020г. и по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“2014-2020 г., съфинансирани от ЕС чрез Европейския социален фонд (ЕСФ).

Във фоайето на читалището бе организирана изложба със снимки, табла и материали от дейностите на групите по проекта. Фолклорният празник започна с презентация. Учениците пресъздадоха три празника с общ елемент: християнския Сирни Заговезни, мюсюлманския Рамазан Байрам и ромския  Банго Васил (Василица).

Представени бяха драматизации на приказки на различните етноси: “Галената дъщеря“, “Забавленията на падишаха“ и „Умният ром“.

Учениците пяха народни песни и изказаха мъдрости, научени от пословици и поговорки. Гости на празника бяха представители на Община Свищов, на кметства и културни институции от съседните села, общественици и родители. Събитието завърши с аплодисменти и благодарности към труда на всички участници, които спомогнаха за осъществяването на този празник за добротата и красотата в отношенията между хората.


Ключови думи
Морава
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати