Вторник, 02 Май 2023
            
Общество

Одобриха 10 предложения за ремонт, възстановяване и довършване на военни паметници, свързани с Балканските войни

  30.01.2023 15:58
Одобриха 10 предложения за ремонт, възстановяване и довършване на военни паметници,  свързани с Балканските войни

Одобриха 10 предложения за ремонт, възстановяване и довършване на военни паметници в областта, свързани с Балканските войни /1912-1913 г./

Заседание на Областната комисия „Военни паметници“ се проведе в Гербовата зала на Областната администрация във Велико Търново. То бе председателствано от областния управител инж. Георги Гугучков и в него участваха представители на Министерството на отбраната, общините от областта, Историческите музеи във Велико Търново, Горна Оряховица и Свищов.

На срещата бяха и представители на Военния клуб в старата столица, Областния съвет на съюза на офицерите от запаса и резерва, Областния съвет на съюза на ветераните от войните и на дружеството „Военноинвалид“ във Велико Търново и др.

На заседанието бяха обсъдени предложенията на кметовете на общините за ремонт, възстановяване и довършване на военни паметници, свързани с Балканските войни и искане за вписване в Областния регистър на военните паметници, построени през 2022 г.

Комисията разгледа 15 предложения от шест общини – Сухиндол, Стражица, Свищов, Павликени, Велико Търново и Елена. Десет от тях ще бъдат представени на Министерството на отбраната, заедно с количествено-стойностни сметки и необходимата документация с разчет на разходите.

Областният управител инж. Георги Гугучков уточни, че за област Велико Търново ще бъдат отпуснати около 45 000 лв. за ремонт на военните паметници, свързани с Балканските войни.

За финансиране областната комисия одобри паметник „За тебе те умряха“ в Община Сухиндол; паметник в с. Горски Сеновец, община Стражица; паметник в с. Ново градище, община Стражица; паметник в с. Балканци, община Стражица; паметник на 33-ти Свищовски полк в гр. Свищов; паметник в с. Михалци, община Павликени; паметник гр. Павликени, община Павликени; паметник в с. Беляковец, община Велико Търново;  паметник в гр. Килифарево, община Велико Търново; паметник в с. Палици, община Елена.

Бе решено в Областния регистър на военни паметници да бъде вписан построеният и открит през миналата година военен паметник на 24 опълченци, загинали в Руско-турската война 1877 – 1878 г. в с. Овча могила, община Свищов.


Ключови думи
военни паметници
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати