Петък, 28 Апр 2023
            
Общество

59 жалби е разгледала през 2022 г. Комисията по предложенията и сигналите на граждани, организации и омбудсмана към Областна администрация

  24.01.2023 11:56
59 жалби е разгледала през 2022 г. Комисията по предложенията и сигналите на граждани, организации и омбудсмана към Областна администрация

Общо 59 броя жалби и сигнали е разгледала през 2022 г. Комисията по предложенията и сигналите на граждани, организации и омбудсмана към Областна администрация - Велико Търново. За периода Комисията е заседавала 20 пъти, като към 31 декември миналата година има 6 броя неприключили преписки, работата по които продължава.

В зависимост от характера на изложените в жалбите факти и обстоятелства, областният управител на Велико Търново е изисквал становища от компетентните органи, организирал е междуведомствени комисии, извършвал е проверки на място чрез сформирани работни групи,  като своевременно е уведомявал жалбоподателите за предприетите действия и за реда за решаване на поставените проблеми.

Основно разгледаните сигнали за миналата година са били насочени срещу действията или бездействията на общините и кметствата от областта, както и такива, свързани с дейността на териториалните звена на министерствата и организациите, предоставящи комунални услуги. Част от жалбите засягат проблеми, свързани с некачествено извършени ремонти на улици, както и проблеми с водоснабдяването в различни населени места на областта.

В голяма част от жалбите гражданите на областта посочват следните проблеми: отглеждане на животни при несъобразени ветеринарномедицински изисквания, нарушаване на обществения ред, нерегламентирано изхвърляне на битови отпадъци, неправомерна сеч на гори, незаконен дърводобив и др.

Всяка разгледана жалба или сигнал от Комисията е описана в протокол както следва: входящ номер, подател и адрес, проблем, отговорен служител, сезиран компетентен орган и предприети мерки.

За проблемите, посочени в жалбите и сигналите, областният управител е изисквал извършване на проверки и даване на становища от компетентните органи – кметовете на общините от областта, директорите на териториалните звена на министерствата и на другите административни структури на територията на областта, а именно – Областна дирекция на  МВР, Областна дирекция „Земеделие“, Областна дирекция по безопасност на храните, РИОСВ, РЗИ, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, „ВиК Йовковци“ ООД и др.

Като сигнали с обществено значим интерес могат да се посочат сигнал относно нерегламентирано изхвърляне на отпадъци в землището на с. Драганово и увреждане на местообитания на видове, обект на опазване в защитена зона „Река Янтра“; сигнал с предложение за подобряване на услугата по сметосъбиране и сметоизвозване в общините Велико Търново, Горна Оряховица и Павликени; жалба относно проблеми с уличната настилка, нерегламентирано изхвърляне на отпадъци и замърсяване на чешмите в с. Първомайци; жалба относно проектиране на кафе-аперитив „Асти“ и кафе-аперитив „Папагала“ във Велико  Търново; жалба с подписка от жители на гр. Златарица за системно нарушаване на обществения ред, заплахи и непристойно поведение на лица от с. Градец, община Котел, пребиваващи на територията на гр. Златарица; сигнал относно инвестиционно намерение на „Петрургия“ ЕООД; сигнал от омбудсмана на Република България, с което в Областна администрация е препратен сигнал от граждани на Велико Търново и Павликени относно водопроводните мрежи и водоподаването; сигнал относно налагане на режим на водоподоването в с. Българско Сливово

Всички решения на Комисията са обявени в интернет страницата на Областен управител Велико Търново – http://www.vt.government.bg/ в раздел „Съвети и комисии“. Взето е решение за създаване на регистър на постъпилите жалби с цел проследяемост на движението на преписките.


Ключови думи
жалби
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати