Понеделник, 24 Апр 2023
            
Горна Оряховица Други

Преглед на домашното вино и ракия организира Етнографски музей Долна Оряховица

  23.01.2023 10:02
Преглед на домашното вино и ракия организира Етнографски музей Долна Оряховица

Целта на конкурса е да се стимулират производителите, отглеждащи лозови насаждения, и да се съхранят вековните традиции в производството на домашни питиета и качествени вина, с които регионът се слави от древността. В прегледа могат да се включат както гражданите на Долна Оряховица, така и жители от останалите населени места на община Горна Оряховица.

До 10 февруари (петък) в Етнографския музей (Долна Оряховица, ул. „Христо Козлев“ №21) ще се приемат проби в стъклена бутилка от 0,7 до 1 литър от всеки желаещ да се включи в конкурса. Предвидени са награди в три категории – най-добро бяло вино, най-добро червено вино и най-добра ракия. Питиетата ще бъдат оценявани от компетентно жури със специалист в отглеждането на грозде и производството на вино. Всеки участник ще получи музейна книга и грамота, а най-добрите производители специални награди.

Обявяването на резултатите и връчването на наградите ще се проведе на 14 февруари в Етнографски музей Долна Оряховица от 10:30 часа. За празничния ден музеят е организирал програма с пресъздаване на обичая по зарязване с участието на самодейци от клуб на пенсионера „Надежда“ и читалище „Христо Козлев-1883“, както и презентация с дегустация на нова марка вино на горнооряховска винарска изба.


Ключови думи
Музей Долна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати