Неделя, 23 Апр 2023
            
Велико Търново Общество

Във Велико Търново ще почетат жертвите на комунистическия режим

  22.01.2023 14:09
Във Велико Търново ще почетат жертвите на комунистическия режим

Паметта на жертвите на комунистическия режим ще бъде почетена във Велико Търново. Това ще стане на 1 февруари в 12 часа на мястото на старите гробища в парк „Дружба”, където е издигнат кръста в памет на стотиците жители на града и околните населени места, зверски избити от режима след 9 септември 1944 г.

На 19 януари 2011 г., по време на първото правителство на Бойко Борисов, по предложение на президентите Петър Стоянов и Желю Желев, с решение на Министерски съвет 1 февруари е обявен за Ден на почит към жертвите на комунистическия режим. Стотици хиляди българи са убити без съд и присъда, безследно изчезнали, съдени от незаконния Народен съд, изселвани, въдворявани, арестувани, лишавани от собственост, от право да упражняват професията си, да учат и да живеят нормално, разказват от комитет „Ген. Сава Муткуров“.

В церемониите по преклонението на различни места в страната участват политици, представители на изпълнителната и законодателна власт, наследници на жертвите, граждани. В София има почетен военен караул, често присъства председателят на Народното събрание, президентите Желю Желев, Петър Стоянов, Росен Плевнелиев, а през 2022 г. за първи път и президентът Румен Радев отдаде почит към жертвите на режима.

Много от зверски избитите великотърновци са уважавани членове на обществото - адвокати, свещеници, военни, кметове, лекари, търговци, служители, търговци, преподаватели… Открояват се имената на ген. Никола Михов - регент, военен министър и началник на Военното училище; ген. Атанас Стефанов - командир на Четвърта армия; ген. Рашко Атанасов - инспектор на пехотата, министър на вътрешните работи и председател на БОК; ген. Никола Недев - командващ Плевенския гарнизон, военен министър и историк; полк. Богдан Велизаров - командир на 18-и пехотен Етърски полк и началник на Търновския гарнизон; подполковник Макарий Старирадев - комендант на гара Горна Оряховица;, търновските кметове Димитър Йорданов, Димитър Раев и Тодор Фъртунов; търговеца Георги Георгиев - учредител и първи президент на Ротари клуб – Велико Търново; лекарите Стефан Караиванов , Иван Димов и основателя на белодробния диспансер д-р Фьодор Трейман; адвокатите Станчо Ганев, Веско Златев, Христо Манчев, Генчо Цанев, Минко Танков; фармацевта Никола Воденичаров; свещениците Стефан Кривошиев, Петър Киселков, Петър Русев, Тодор Тумбев, Рафаил Раев и др..

На 1 февруари ще бъдат представени и проектите за изграждане на по-достоен паметен знак, който да бъде издигнат на лобното място на жертвите, уточняват още от комитет „Ген. Сава Муткуров“.

Припомняме, че комитетът предлага във Велико Търново да бъде издигнат паметен знак – мемориал за жертвите на комунистическия режим. Още за идеята – тук.


Ключови думи
комитет "Ген. Сава Муткуров"
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати