Вторник, 18 Апр 2023
            
Горна Оряховица Общество

Общинският съветник Антон Паричев е сред първите, платили местни данъци за 2023 г. в Горна Оряховица

  17.01.2023 11:33
Общинският съветник Антон Паричев е сред първите, платили местни данъци за 2023 г. в Горна Оряховица

Новата данъчна кампания в Горна Оряховица започна на 16 януари и доста горнооряховчани вече са на чисто към бюджета на Общината за 2023 г. Сред първите данъкоплатци за новата година беше и общинският съветник Антон Паричев. По традиция той се разплаща още в началото на годината, а този път го направи навръх именния си ден – Антоновден на 17 януари.

Местните налози за 2023 г. в община Горна Оряховица не са променяни и са същите като миналата година. В общинския бюджет влизат данъкът върху недвижимите имоти и таксата за битови отпадъци, данъкът върху превозните средства, както и по-малките задължения като патентен данък, туристически данък, такса за притежаване на куче. Задълженията за настоящата година могат да се заплащат както в брой или чрез ПОС терминал на касите на отдел „Местни данъци и такси“ към Община Горна Оряховица, така и по банков път, на касите на „ИЗИ ПЕЙ в цялата страна, в офиси на „Фаст пей“, Банка ДСК, „Български пощи“ и на касите в кметствата на населените места от общината.
Платилите пълния размер на данъците си в срок до 2 май тази година ползват 5% отстъпка. Данъка върху недвижимите имоти, таксата за битови отпадъци и данъка върху превозните средства може да се плати и на две равни вноски - до 30 юни и до 31 октомври. След изтичане на тези срокове започва начисляване на лихви за просрочие.
Патентният данък може да се плати на четири равни вноски, като срокът за първото тримесечие изтича на 31 януари.
Туристическият данък от хотели и други места за настаняване е ежемесечен и е дължим до 15-то число на месеца, следващ месеца, през който са предоставени нощувките. Лицата, предлагащи нощувки подават декларация по образец до 31 януари на всяка година за предходната календарна година.
Справка за размера на данъчните задължения може да бъде направена на сайта на Общината в раздел „Местни данъци: https://www.g-oryahovica.bg/mestni-danutsi , като за целта е необходим ПИН код.
Банковата сметка и кодовете за вид плащане са публикувани в същия раздел на сайта на Община Горна Оряховица.
За въпроси относно начислените местни данъци и такси за 2023 г. може да се обърнете към отдел „Местни данъци и такси“ на място или на телефон 0618/6 00 90 и 0618/6 04 90.


Ключови думи
местни данъци и такси Горна Оряховица Антон Паричев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати