Вторник, 11 Апр 2023
            
Горна Оряховица Култура

Конфиденциално с телата на Марко Беничи започна сезонът на Галерията в Горна Оряховица

  10.01.2023 19:52
Конфиденциално с телата на Марко Беничи започна сезонът на Галерията в Горна Оряховица

Първата изложба от новия арт сезон в Горна Оряховица представя италианския фотограф Марко Беничи в залата на Художествена галерия „Недялко Каранешев“. Човешкото тяло като елемент на архитектурата, ранима голота на фона на рушащ се декор, съзнателно търсена отчужденост и дистанцираност като път към себе си. Това в едно изречение може да открие зрителят във фотосите на Беничи, представени на горнооряховската публика чрез анализа на критика Джузепе Карли и в превод на уредника на Галерията д-р Деница Александрова.

Вярвам, че работата на фотографа е в способността да вижда по-интензивно отколкото обикновено е възможно, поддържайки възприемчивостта на пътник, посещаващ чужда страна за първи път, казва Карли. За един от най-елегантните и изявени италиански фотографи, работещ за „Вог“ и престижни интернет списания, гостуването в Горна Оряховица е всъщност второ посещение в България. В началото на миналата година изложбата е била представена в Художествена галерия „Руси Карабиберов“ в Нова Загора. Нейният уредник Иван Стоянов и уредникът на горнооряховската галерия Деница Александрова работят по съвместни проекти, които обогатяват културния живот на двата малки града, приближавайки ги до съвременните търсения в изкуството.

34 фотоса са включени в пътуващата изложба „En Confidence“, за която спирка стана и Художествена галерия „Недялко Каранешев“. Радвам се, че културният ни календар започва с чужд автор и с тази изложба даваме заявка за интензивна и интересна артистична година в Галерията. Благодаря ви, че посрещаме заедно началото й, обърна се д-р Деница Александрова към гостите на откриването – художници, фотографи и приятели на изкуството.

Марко Беничи е роден в Палермо и е учил архитектура и фотография в родния си град и в Тулуза. Повлиян е от френския художествен авангард. Има интерес към различното и подчертан афинитет към човешкото тяло. Изучава светлината, контраста и нюанса на сенките. Професионален фотограф на свободна практика. Работи за много издания, сред които и модния диктатор Vouge. Има няколко самостоятелни изложби и участие в колективни експозиции.

„En Confidence“ – Конфиденциално като деликатен символ на доверието, иска да даде обяснение на онази естествена природа, присъща на човека, способна да трансформира страха, недоверието, самотата в метафори на чувственост и чувствителност, оставайки здраво закотвена в съвременния културен контекст, казва още Джузепе Карли за първата за годината изложба в Художествена галерия „Недялко Каранешев“.


Ключови думи
Марко Беничи Художествена галерия Недялко Каранешев Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати