Четвъртък, 06 Апр 2023
            
Велико Търново Други

Във Велико Търново поругаха пана с българска шевица със свастики

  05.01.2023 15:03
Във Велико Търново поругаха пана с българска шевица със свастики

Надраскани със свастики и нарязани с остър предмет са паната пред Факултета по изобзарително изкуство в центъра на Велико Търново. На паната са разположени снимки, запечатали моменти от Фестивала на шевицата, проведен в края на юли миналата година във Войнежа. Снимките са дело на Петко Станчев, Славина Луканова, Асен Великов, Иван Димитров, Виктор Попов и Славян Стоянов, организатор на фестивала. Тази година форумът бе под мотото „Елбетица – домът на Бог”, а всички търновци, които не успяха да отидат във Войнежа за събитието през лятото, имаха възможността да видят образци от българския бит и култура в изложбата срещу Пощата.

Но някой си има маркер, нож и мрази българи, пише общественикът Влади Ванков, който снима резултата от вандализма. Ето какво казва още той:

„Днес драска свастики върху челата на моми с народни носии и реже с нож паната,  на които са сложени. Утре може свастиките да са нарисувани на вашия дом, а срязването да е на друго място... Шегувам се, това е невъзможно да се случи точно на ВАС, нали? Община Велико Търново, виждам, че сложихте камера, след като местните малчугани се въртяха на стрелките на красивия часовник пред Факултета по изобразителни изкуства. Как мислите, дали трябва да се монтират камери и на други публични места във Велико Търново?... Кога великият Търновград ще настигне селата и най-накрая ще видим младите българи, които рушат и поругават родния си град?“, пита Ванков.

Очаква се през 2023 г. изложбата да гостува още два пъти във Велико Търново. / сн. Фейсбук – Влади Ванков


Ключови думи
Фестивал на шевицата
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати