Сряда, 05 Апр 2023
            
Велико Търново Темида

Окръжна прокуратура – Велико Търново предаде на съд двама бивши служители на МВР за документни престъпления, престъпления против правосъдието и подкупи

  04.01.2023 15:05
Окръжна прокуратура – Велико Търново предаде на съд  двама бивши служители на МВР за документни престъпления, престъпления против правосъдието и подкупи

Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу двама обвиняеми (бивши служители в различни структури на ОД МВР – В. Търново), за склоняване и съставяне на официални документи с невярно съдържание, за спомагане на други лица за избягване на наказателно преследване и за подкуп. Деянията са извършени в условията на подължавано престъпление, в периода 26.06.2019 г. до 10.09.2020 г., в гр. Велико Търново – престъпления по  чл.  311, ал. 1, по чл. 294, ал. 4 и по чл. 304б, ал. 1 от НК.

Обвинението срещу А.И. (полицейски служител в РУ-Велико Търново) е за това, че като подбудител, умишлено  склонил  Й. Й. (служител в сектор към ОД МВР В. Търново) да извърши престъплениe, като състави официални документи – 4  броя протоколи за химическо изследване за определяне на концентрацията на алкохол, в които да  удостовери неверни обстоятелства.

Обвинението срещу Й. Й. е за това, че в качеството си на длъжностно лице и в кръга на службата си, съставил официални документи -  9 броя (4 от които в съучастие с А.И.) протоколи за химическо изследване за определяне на концентрацията на алкохол, в които удостоверил неверни обстоятелства относно действителния резултат за съдържанието на алкохол в кръвта на изследваните кръвни проби на лицата. (Стойностите на пробите с действителен резултат над 1,2 промила алкохол занижил до 1,2 промила, а на тези с резултат от 0,5 до 1,2 промила алкохол -  под 0,5 промила). Същите протоколи били използвани като доказателство пред съответния административнонаказващ орган. (На нарушителите със занижена стойност на концентрация на алкохол под 0,5 промила, административнонаказателните производства били прекратявани и не им била налагана санкция по административен ред за нарушение по ЗДвП. На тези със занижена стойност под 1,2 промила, било налагано административно наказание и срещу тях не било образувано наказателно производство за извършено престъпление по чл. 343б от НК.) Така двамата обвиняеми спомогнали общо четири лица, извършили престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК, да избегнат наказателно преследване.

А. И. е обвиняем и за това, че с извършването на четири деяния, поискал дар и приел дарове – парична сума общо в размер на 6 900  лева, които не му се следват, за да упражни влияние върху Й. Й., като длъжностно лице, да удостовери занижени нива в официални документи - протоколи за химическо изследване за определяне концентрацията на алкохол на изследваните кръвни проби на три лица.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.


Ключови думи
подкуп
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати