Сряда, 22 Мар 2023
            
Велико Търново Общество

Мащабен образователен експеримент проведоха в СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново

  20.12.2022 15:43
Мащабен образователен експеримент проведоха в СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново

Тази седмица в СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново е посветена на проектите. Проекти са правили всички ученици от 5 до 11 клас, като всеки випуск е получил различна тема. Повечето класове са работили по паралелки.

Учениците от 10 клас са единствените, които са работили като випуск по темата „Роза“. Те е трябвало да си представят, че са наследници на розопроизводители от края на XIX и началото на XX век. Да създадат дневник и той да изглежда така, както би изглеждал истински дневник на техния прапрадядо розопроизводител.

И още малко подробности от условието - всеки ученик от екипа (екипите са 15) е трябвало да напише в дневника описание на къщата, в която на своя прапрадядо, на населеното място, на розопроизводството като занаят. И още - текстове за участието на розопроизводителите в Пловдивския панаир, за пътуванията им по Европа. Трябва да има и снимки от епохата. Учениците като наследници са получили задача да създадат и фирма, която да има бюджет, лого, рекламна брошура, да си направят визитки. Така темата обединява шест предмета - български и английски език, история, математика, графичен дизайн и химия. Химията е, защото всички са правили сапуни и свещи.

За седмокласниците темата е „Възрожденско кафене“. Антоанета Палангурска, Радослав Димитров, Ралица Истаткова и Светлана Симеонова са четирима педагози, които са поставили задачата - създаването на възрожденски вестник.

„Децата получиха текстове от периода на Възраждането и въпроси към тях. Задачата беше да отговорят на тези въпроси със свързан текст. Освен това те трябваше да потърсят исторически събития от периода, описан в текста, любопитни факти, снимки. Възраждането е тема, която учим и по литература, и по история, затова и в крайна сметка учениците ще получат оценки по тези два предмета“, уточняват Антоанета Палангурска и Светлана Симеонова.

В 42 екипа са били разпределени седмокласниците и така са се родили 42 възрожденски вестника - „Независимостъ“, Родолюбецъ“, „Търновски врабецъ“, „Търновски гласъ“, „Напредъкътъ“, „Родолюбецъ“, „Отечество“, „Вестникъ правда“ и т.нат. Освен основния текст, който децата са написали по зададените въпроси, вестниците на изобретателните седмокласници са пълни с обяви за работа, за покупко-продажба, разни любопитни новини, при това всички написани в стилистиката на Възраждането. В няколко вестника има буквословици, които децата сами са съставили, има и кръстословици, каквито действително пресата в онова време е публикувала. Всички вестници са странирани от децата и след това разпечатани на хартия.

Шансът да открият седмицата на проектите се падна на децата от 7 „д“ клас. Всички седем екипа показаха готови вестници и споделиха как са работили, кой с коя задача се е справил, как са били разпределени функциите на главен редактор, редактор, документалист, страньор, фотограф между тях, признаха кои са били трудностите в процеса на реализиране на задачата, какво са научили още за възрожденците, които са проучвали.

Останалите седми класове от випуска ще представят работата си до края на седмицата.

Веднага след 7 „д“ своите проекти презентираха и осмокласниците. Тяхната тема обединява предметите български и английски език, философски цикъл, изобразително изкуство и математика. Учениците са се занимавали с фразеологизми. Всеки екип е получил фраза и задачата е била децата да обяснят значението и философията на израза, да открият къде и как се използва в речта, да напишат писмо на английски до свой приятел, в което да опишат проекта и какво са свършили по него. Освен това всеки отбор е трябвало да направи картина, която илюстрира израза, над който са работили и накрая да превърнат картината в пъзел. Фразеологизмите, над които осмокласниците са се трудили, са Моята голгота, Ябълката на раздора, Танталони мъки, Авгиеви отбори, Сизифов труд, Златен телец, Измиват си ръцете, Кутията на Пандора, Дамоклев меч, Манна небесна, Ахилесова пета, От Алфа до Омега, Трънен венец, Целувката на Юда, Между Сцила и Харибда.

„Всяка година провеждаме анкети с учителите, родителите и учениците и установихме огромна празнина именно в екипната работа. А да работят в екип, на децата тепърва ще им се налага. Така избрахме екипната работа да бъде приоритет за нас през тази учебна година“, разказва директорът на СУ „Емилиян Станев“ Кина Котларска. И уточнява, че преди да раздадат задачите на децата, самите учители е трябвало да заработят в екипи, за да определят еднаквите теми в ученото съдържание на различните предмети. С изключение на пети клас, където съдържанието по история, литература и изобразително изкуство върви сравнително еднакво, в другите класове разминаването е много сериозно.

„За всички учители, които приеха предизвикателството, осигурихме два квалификационни курса - „Проекто-базирано обучение“ и „Екипна работа“ и всеки от колегите избра на кой от двата да отиде. Най-екипно работиха учителите в 10 клас, затова и десетокласниците са единствените, които реализираха проекта си като випуск, а не по паралелки“, допълва Котларска.


Ключови думи
СУ Емилиян Станев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати