Четвъртък, 09 Мар 2023
            
Горна Оряховица Други

Навършват се 110 г. от изграждането на „Захарни заводи“ и 70 г. от смъртта на инж. Рудолф Пицка

  08.12.2022 10:04
Навършват се 110 г. от изграждането на „Захарни заводи“ и 70 г. от смъртта на инж. Рудолф Пицка

Идеята за откриването на захарна фабрика в България е на чешкия инженер-химик Рудолф Пицка (1881-1952), който вече е реализирал подобен инвестиционен проект в съседна Сърбия. Резултатът от неговата енергична работа е един от най-големите захарни заводи на Балканите, който и до днес радва хора от всички възрасти със своите сладки изделия.

Първите идеи на инж. Пицка за подобно начинание в България датират от 1910 г. Проектът му се осъществява благодарение на Пражката кредитна банка, която в края на 1911 г. кандидатства за концесия за създаване на захарна фабрика в България. През следващата година е основано Българо-чешкото акционерно дружество за захарна промишленост със седалище в София.

Строителството на захарната фабрика започва през юли 1912 г. и е поверено на пражка строителна компания, като всички дейности се извършват под прякото ръководство на инж. Рудолф Пицка. По налични данни на строежа са работили над 300 строители и специалисти, голяма част от тях са повикани от Бохемия, Моравия и Унгария, тъй като през 1912 г. в България е обявена военна мобилизация. Въпреки катастрофалното земетресение от 1913 г. в Горна Оряховица, фабриката започва работа на 08 декември 1913 година с капацитет 1500 тона преработено захарно цвекло за 24 часа. Инж. Пицка е назначен за пръв директор, като същевременно оглавява и акционерното дружество.

Новопостроената фабрика в Горна Оряховица съчетава много модерни за времето си решения – хале с вътрешни мецанини (за рафинерии), в комбинация с многоетажна производствена сграда, една от първите в България с метална конструкция. Проектирана е с горно осветление и леки метални стълбища между нивата.

Решителността и упоритостта на Пицка са от огромно значение за икономиката на горнооряховчани през този период. В разрушения от земетресението град, изтощен допълнително от дългите войни през десетилетието, захарната фабрика осигурява хиляди работни места, стимулира стопанството, разнообразява и осъвременява традиционното земеделие в региона. Паралелно с това жителите на Горна Оряховица получават възможност за пряк досег с постиженията на европейската култура и обществена дейност. За чешките специалисти във фабриката Пицка построява народен дом (читалище), училище, здравна служба, туристическо и колоездачно дружество, създаден е оркестър за духова музика. ????????

Чехите докарват първите камиони в града, организират и първата пожарна команда, като обучават доброволци за борба с огъня. Инж. Пицка е един от спомоществователите за организирането на първия Български мострен панаир през 1922 г. в Горна Оряховица, прераснал в международен от 1925 до 1932 година. По инициатива на Рудолф Пицка през 1923 г. е създадена Чешко-българска търговска камара, на която той е дългогодишен председател.

Инж. Рудолф Пицка умира през 1952 г. на 71-годишна възраст. През 2011 г. посмъртно му е присъдено званието Почетен гражданин на град Горна Оряховица.

Захарният завод в Горна Оряховица продължава и днес да бъде един от най-големите комплекси за производство на захар и сладкарски изделия в България.

Текст и снимки: Исторически музей – Горна Оряховица


Ключови думи
Захарни заводи Рудолф Пицка
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати