Сряда, 08 Мар 2023
            
Велико Търново Светски

Търновски хотел с номинация за „Сграда на годината“

  07.12.2022 14:19
Търновски хотел с номинация за „Сграда на годината“

„Bey House“ - новият петзвезден хотел в Стария град на Велико Търново, е номиниран за тазгодишните награди „Сграда на годината“. Номинацията е в категорията „Градски хотел“, в която Бейската къща се конкурира с Визуализа Резиденс Хотел, Double Tree by Hilton Plovdiv Center и Хотел Вила Флави в Пловдив и Хотел Luxury Chalet Elitsa Wellness & Spa в Природен парк Витоша.

„Bey House“ е създаден след реставрирането на историческата забележителност - Бейската къща. Хотелът е в близост до много други исторически забележителности. Бейската къща е регистрирана като Паметник на културата от местно значение в Държавен вестник бр. 102/1964 г.

През годините имотът е променял предназначението си. Построен от последния търновски бей, първоначално е бил жилищна сграда. След основен ремонт през 70-те години на миналия век, той е превърнат в офис на НИПК. Реституцията през 90-те години на миналия век трансформира Бейската къща отново и в крайна сметка е превърната в малък хотел в началото на XXI в. Най-голямата тарансформация е извършена след 2018 г. Цялата сграда е напълно реновирана и превърната в петзвездния луксозен имот, какъвто е днес.

Архитект на обекта е „ВизАрх НГ“ ЕООД, изпълнителят е „Димитър Колев Димитров“ ЕООД, а конструктор - „ПРОКОН“ ЕООД.

Учреден през 2002 г., Национален конкурс „Сграда на годината“ е най-популярното и престижно събитиe в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата в България. Процесът по оценяване на сградите се извършва от авторитетно жури, председателствано от определен от Министъра представител на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Журито включва представител на ДНСК, представители на институционалните, професионалните и академични общности, браншовите организации и водещи компании от бизнеса. Национален конкурс “Сграда на годината” се организира от ГРАДЪТ Медиа Груп и е под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Събитието се осъществява с подкрепата на индустрията и браншовите организации в областта на инвестициите, проектирането и строителството в България./ по информация от организатори


Ключови думи
Бейската къща
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати