Сряда, 08 Мар 2023
            
Велико Търново Култура

Росен Пламенов и Цветомир Иванов откриха съвместна изложба

  07.12.2022 13:36
Росен Пламенов и Цветомир Иванов откриха съвместна изложба

Росен Пламенов и Цветомир Иванов откриха съвместна изложба „Орнаментални композиции и илюстрации“ във фоайето на Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ във Велико Търново. Изложбата ще бъде отворена за посещение до 16 декември.

Цветомир е от Ямбол. Завършил е средното си образование с профил Информационни технологии. След това завършва висшето си образование във Велико Търново във Факултета по изобразително изкуство.

Росен е от Ловеч. Той проявява още от ранна възраст интерес към изкуството, като участва в кръжоци, в състезания, конкурси и е получавал награди. Средното си образование продължава в Софийската духовна академия. Впоследствие записва във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ църковни изкуства - учи дърворезба, иконопис и стенопис. Вече е четвърти курс и възнамерява да запише магистратура.

Доц. д-р Мариета Конова направи кратък анализ на творбите, като сподели, че Цетомир представя 24 графични рисунки и е приятно изненадана от присъствието на птиците и животните в неговия духовен свят. Всичко преминава през неговата фантазия. За направата на изображенията той е използвал техника с маркер.

За Росен Пламенов тя споделя, че художникът представя свои творби за трети път в библиотеката. Още в София е посещавал курс по иконопис при Елена Караиванска. На изложбата той не показва икони, а 48 орнаментални композиции. Тези орнаменти е започнал да работи още в първи курс. В началото са били хаотични, а сега са в еднакъв формат. Доц. д-р Мариета Конова казва „Това, което ги прави уникални, е, че ние можем да ги възпримем като едно“./ сн. РБ „П. Р. Славейков“


Ключови думи
РБ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати