Вторник, 07 Мар 2023
            
Горна Оряховица Култура

Д-р Мирела Костадинова пита горнооряховчета да продължи ли да пише за деца

  06.12.2022 12:51
Д-р Мирела Костадинова пита горнооряховчета да продължи ли да пише за деца

За творческия си път оттук насетне се допита до деца от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Горна Оряховица Мирела Костадинова. Доктор по философия, Костадинова работи във „Фондове и литературно наследство“ на Националния литературен музей. Преди това е работила за различни местни издания в родното й Габрово – „100 вести”, „Габровски новини” и др., както и за в. „Труд“. Първата ѝ книга е в областта на философията и документалистиката – „Габровската ремкеанска школа и проф. Димитър Михалчев”. През 2010 г. излиза от печат „Спомен за камбани”, с която печели Априловска награда за литература. Следва „Справедливостта на невестулката”, а заедно с Румяна Пенчева са съставители  на книгите „Гозбите на старите българи” (2016) и „Приказник“ (2017). Интересите на Мирела Костадинова са областта на документалистиката, публицистиката и есеистиката.

Костадинова бе в Горна Оряховица по покана на екипа на Общинската библиотека, за да представи най-новата си детска книга – „Перце от сойка“. Макар че пише не модерно, а в духа на добрата стара класика, д-р Костадинова прикова вниманието на третокласниците на Венета Колева и Десислава Величкова. Минути по-късно определи общуването си с момчетата и момичетата като истинско удоволствие.

Автор на илюстрациите в „Перце от сойка“ е Калин Николов – ученик на Борис Димовски, един от най-близките хора на Радой Ралин.

Да пише за деца Мирела Костадинова започва покрай „Приказник“. Издаден от „Лексикон“, той включва забравени стихотворения и приказки на български писатели – Асен Разцветников, Цанко Церковски, Вазов, Георги Райчев и др. Докато работи по изданието, Костадинова свиква с езика за деца и решава да пробва. В резултат се появяват „Червените мишки“, а вече и „Перце от сойка“.

Трудно се пише за деца, защото трябва да се прави сметка за езика. Използвам архаизми, за да не бъдат забравени. Много от старите думи децата дори не са чували. Съвременното дете е друго, не е като детето от наше време. Една книга култивира вкус, култивира мироглед, възпитава. Иска ми се да се завърнем към старината, към нашето традиционно, българско. Това е целта ми. Има съвременни книги, които ме отвращават. Затова работя с много редактори, искам текстовете ми да бъдат видяни от много очи. Впрочем един от хората, с които работя, е Янислав Янков, разказа Мирела Костадинова.

На децата тя прочете две от своите приказки. Покани ги да посетят къщата на Иван Вазов, като пое ангажимента лично да ги посрещне и да им разкаже за неговите живот и творчество. Третокласниците пък й заръчаха да не спира да пише.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Мирела Костадинова Перце от сойка
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати