Събота, 04 Мар 2023
            
Горна Оряховица Икономика

Фабриките в Горна Оряховица масово минават на зелена енергия

  03.12.2022 08:13
Фабриките в Горна Оряховица масово минават на зелена енергия

В Горна Оряховица вече почти няма предприятие, което да не е изградило собствена соларна централа. А тези, които още не са го направили, работят по въпроса и подготвят проекти. Така от град с най-мръсния въздух заради масовото отопление на твърдо гориво, Горна Оряховица се превръща в града на зелената енергия.

Масовото навлизане на фотоволтаиците, разбира се, не е заради специалните екологични нагласи на горнооряховчани. В основата са цените на електроенергията и желанието на фирмите, а и на институции и обикновени граждани, да станат независими енергийно и дори да печелят от хвърчащите нагоре цени.

Ако в обичайно време една соларна централа се е изплащала за 6-7 години, сега това става за година и половина – две. В момента няма друга инвестиция с такава бърза възвръщаемост на капитала. Така че естествено е бизнесът да се насочи към нея.

Бумът в изграждането на соларни централи пък изстреля една горнооряховска фирма сред най-бързо развиващите се компании в страната. Solar Home е класирана на 11-то място сред 100-те най-динамични български фирми за 2021 г. в престижния годишен анализ „Гепард” на вестник „Капитал”. Горнооряховското дружество заема четвърто място в сектор „Строителство” и е безспорен лидер във Великотърновска област за всички сектори. Всъщност сред 100-те най-динамични фирми няма друга от региона, а и малко са тези извън София, Пловдив и още няколко големи града.

Ръстът на приходите на Solar Home за 2021 г. спрямо предходната 2020 г. е 394,5%. През 2020 г. приходите са били 986 000 лв., а през следващата година са 4,8 милиона лева. Вероятно следващата класация ще отчете още по-предни позиции за горнооряховската фирма, тъй като обемът на работа непрекъснато расте и се очаква десетократен ръст спрямо 2021 г. До края на 2022 г. ще изпълнят над 300 обекта с над 30 МW обща мощност, а вече имат договорени близо 40 мегавата за следващата 2023 г.

„Хванали сме вълната още в началото. В момента и високите цени на електроенергията стимулират изграждането на фотоволтаични централи, а ние вече имаме добра организация и голяма гъвкавост. Това ни дава предимство на пазара”, коментира мениджърът на Solar Home Димитър Петков.

Той влиза в бранша през 2019 г., но решава, че при това бурно развитие е добре да има стабилен партньор. Прехвърля половината от капитала на Евгени Славенин, собственик на най-големия производител в България на трансформатори „Леми Трафо“. Това ни дава стабилност и възможност да оперираме в по-големи мащаби. Можем да си позволим гъвкавост в отношенията си с клиентите и така да разширяваме полето на дейност, обяснява още Петков.

Вероятно са малко дружествата в бранша, които едновременно работят по над триста обекта едновременно. Това няма как да се постигне без сработването на добър екип. Фирмата има работни групи в София, Перник и Варна, но централата е в Горна Оряховица. Около 60 човека работят в центъра, а заедно с групите в другите градове работниците надхвърлят 100.

Присъствието на такъв сериозен играч в бранша вероятно помага да има и толкова много соларни централи в Горнооряховско. Solar Home оперира в цялата страна, но, естествено, в региона са най-разпознаваеми. Над 50 инсталации са направили в Горна Оряховица, където вече почти няма фирма без централа. Последната спечелена поръчка е за изграждане на фотоволтаична система на покрива на Общината. Много са и във Велико Търново, където са монтирали фотоволтаици на „Бритос”, „Техномаркет”, „Мегапорт”, „Екстрапак”, „Сладоледи Дени”, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Всъщност централи правят не само производствени фирми, но и институции – детски градини, училища, болници, дори отделни граждани. Групите на Solar Home често са наемани за подизпълнители от фирми в бранша, които са специализирани в големи централи на земя и им е необходима фирма, която да е гъвкава в решенията, изграждането и узаконяването на покривни системи.

Вълната въобще няма изгледи да спада в близко бъдеще. Всеки ден се сключват договори, а над стотина фирми чакат с готови проекти да тръгне програмата по „Възстановяване и развитие”, която ще финансира нови централи. Но въпреки добрите прогнози Димитър Петков продължава да работи и по нови проекти. Вероятно през следващата година фирмата ще бъде листната на борсата. Това трябва да даде ресурс за реализирането на нови сериозни планове.

Междувременно обаче се обмислят и по-малки проекти, свързани със зелената енергия. Всъщност за Димитър Петков мотото на фирмата „Климатичните промени започват от теб” не е само модерен слоган. Той от доста години живее в енергийно независима къща, кара електрически автомобили и въобще се стреми да оставя по-малък въглероден отпечатък върху природата. С електрическите коли е свързана една от идеите му. Изграждат се соларни паркинги на, които се монтират зарядни станции за зареждане на електрическите коли. В Горна Оряховица електрическите коли вече не са рядкост и вероятно ще стават повече. Същото се наблюдава и в цялата страна, така, че посоката е ясна и реализацията на такива проекти е въпрос на време. За това обаче ще трябва да помогнат и Общините, като предложат подходящо място и задвижат съответните процедури.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Solar Home
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати