Вторник, 31 Яну 2023
            
Горна Оряховица Други

Урок по българщина и човечност направиха от празника си ДГ „Елена Грънчарова“ и филиалът „Детски свят“

  30.11.2022 20:05
Урок по българщина и човечност направиха от празника си ДГ „Елена Грънчарова“ и филиалът „Детски свят“

С пищен празник отбелязаха рождените си дни най-старите детски заведения в Горнооряховско. Първата детска градина в общината и единствената със седмични грижи е „Детски свят“ в Калтинец и тя вече е на 75 години. Днес тя е филиал на ДГ „Елена Грънчарова“, която пък става на 70 години.

За своя рожден ден детските градини събраха родители, бивши учители и възпитатели, приятели и партньори в НЧ „Напредък 1869“. Читалището се оказа тясно за всички, свързани с двете детски заведения и едва ли се помни концерт, в който са пълни дори коридорите.

Спектакълът, в който се включиха всички възпитаници на ДГ „Елена Грънчарова“ и СДГ „Детски свят“, се превърна в урок по българщина и модерен патриотизъм. Песни, стихове, танци, дикторският текст на водещия бяха с една тема – България, но в съвременен прочит, близък до днешните деца. Дори народните песни и танци бяха с новаторски аранжимент, а костюмите със стилизирани шевици само загатваха за народни носии. Концертът показа и пъстротата на култури на различните етноси, а залата горещо приветства огнените ритми на децата от Калтинец. Организаторите дадоха и урок по човечност, призовавайки всички гости да се включат в кампанията за спасяване на едно малко момиченце. Малката Нелис Кедова се бори с болестта вече три години и всяка подкрепа е още един шанс за живот. В коридорите на Читалището бяха поставени две дарителници, за да може всеки да помогне според възможностите си за лечението на Нелис.

В кулминацията на празника дъжд от балони в бяло, зелено и червено се изсипа върху събралите се на сцената деца, а сред настаналата весела бъркотия, бяха изнесени седем торти . по една за всяка група в детските градини.


Ключови думи
ДГ "Елена Грънчарова" СДГ "Детски свят" Горна Оряховица