Сряда, 01 Мар 2023
            
Лясковец Общество

Музеят на гурбетчийското градинарство в Лясковец е номиниран за туристически обект на годината

  30.11.2022 12:30
Музеят на гурбетчийското градинарство в Лясковец е номиниран за туристически обект на годината

Музеят на гурбетчийското градинарство в Лясковец е номиниран в Годишните награди за туризъм 2022, връчвани от Министерството на туризма. Номинацията е в категорията „Туристическа атракция/ обект“. В нея лясковският музей си съперничи с обекти и събития като потопената църква в Жребчево, Националния фолклорен събор „Леденика“, Празника на розата в Казанлък, пещерата „Магурата“, Белоградчишката крепост и др.

Музеят на гурбетчийското градинарство разказва историята на българските градинари, „изнесли“ в страните на Европа знанията и уменията си в отглеждане на зеленчуци. Музеят обхваща площ от 500 кв. м., която включва две зали, двор и архитектурния паметник Хаджиниковата къща – автентична възрожденска къща, датираща от 1862 година. В музея могат да се видят оригинални документи и знамена на градинарските дружества от Лясковец и околните села, дрехи, битови и ювелирни предмети, донесени от чужбина, тескерета (разрешителни за пътуване в чужбина) и валута от държавите, в които са работили лясковчани, както и различни оръдия на труда. Акцент в експозицията е изключително сполучливият гипсов макет на бахча, който дава точна представа за организацията, оборудването, начина на работа и последователността на дейностите в една, типична за градинарите гурбетчии, зеленчукова градина. В двора на музея е монтиран модел в реален размер на дървен градинарски долап за поливане – съоръжението, благодарение на което лясковските градинари постигали изключителни резултати дори в най-неплодородните чужди земи.

Носителите на отличията във всички категории ще бъдат определени с онлайн гласуване. То вече тече и ще продължи до 23:59 часа на 05.12.2022 г. на www.tourismawards.bg, сайтът е достъпен и през уебстраницата на Министерството на туризма.


Ключови думи
Годишни награди за туризъм Музей на гурбетчийското градинарство
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати