Неделя, 26 Фев 2023
            
Горна Оряховица Общество

Разчистват терени за нови гробове в Горна Оряховица

  27.11.2022 13:10
Разчистват терени за нови гробове в Горна Оряховица

Започна разчистване на терен с площ 3,5 дка в източната част на Гробищния прак в Горна Оряховица. Теренът граничи с жп линията и е обрасъл с храсти и високи треви. Целта на разчистването е да може да се ползва всяка една свободна площ в траурния парк за изкопаването на нови гробове. Предстои и трасиране от ЕРП Север на терен с площ 1200 кв. м. в северната част. След установяване на минаващите там кабели ще бъде разчистено и ще бъдат изкопани нови гробни места.

Заради прогресивно намаляващата свободна площ за нови гробове, от Общинското предприятие „Обреди“ извършват и инвентаризация на всички изоставени, неподдържани и без поставен траен надгробен знак гробове с цел да бъдат предоставени за нови погребения. До края на годината ще бъдат разпратени 144 уведомителни писма до граждани с изтичащ 8-годишен срок на гробоползване.

През първото полугодие на 2022 г. са извършени 280 погребения, 169 от които в стар гроб и 111 – в нов. Четирима покойници са положени в урни. Хладилната камера на ОП „Обреди“ е използвана 9558 ч. Приходите от траурни услуги и такси са в размер на 96 224 лв.

През м. г. и първото полугодие на настоящата се отчита значително повишение в броя на погребенията. Въпреки че вече доста време в Бюрото по труда има обявено вакантно място за гробар, не е имало случай на изместен график на погребения поради неизкопан гроб. 

През отчетния период продължава изграждането на алейната мрежа. Подготвя се направата на нова алея между 53-и и 54-и сектор – трасирана е и са поставени бордюри. Тази и алеята между 40-и и 43-и сектор предстои да бъдат засипани с фракция.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
гробища
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати