Неделя, 26 Фев 2023
            
Горна Оряховица Икономика

В Горна Оряховица местните данъци и такси няма да бъдат променяни през 2023 г.

  27.11.2022 11:14
В Горна Оряховица местните данъци и такси няма да бъдат променяни през 2023 г.

Местните данъци и такси в Горнооряховска община няма да бъдат променяни и остават в същите размери и през 2023 г., въпреки нарасналите разходи. Дейностите по сметосъбиране и сметоизвозване, които се финансират с такса смет, вече струват доста повече заради повишаването на работната заплата и вдигането на горивата. Таксата няма да се повишава, но ще бъдат направени вътрешни промени между отделните компоненти, на които е разделена. Ще бъдат завишени средствата по перо „Метене и миене”, за сметка на другите две – „Поддържане на депа” и „Сметосъбиране”. Така ще има повече средства за Общинското предприятие, което извършва дейността в град Горна Оряховица. За фирма „Клинър”, която почиства селищата, парите остават същите. Това вътрешно разместване означава, че все пак ще има хора, които ще плащат малко повече през 2023 г. Това се отнася до фирмите, които плащат на количество и тъй като контейнерите са в частта „Метене и миене”, с повишаването на този компонент ще нараснат и техните разходи.

Времената са трудни за Общината, но и за всички хора и за бизнеса. Нашите разходи са по-големи, но ще опитаме да компенсираме с по-висока събираемост на сегашните данъци, вместо да ги повишаваме. Дано догодина икономическата ситуация се подобри и повече хора и фирми да са изрядни към общинския бюджет, коментира кметът инж. Добромир Добрев.

Всъщност едва ли някой очаква Общините да тръгнат да вдигат данъци в предизборна година, колкото и да им е трудно да покрият разходите си със сегашните приходи. В Лясковска община също вече обявиха, че промилите, с които се определя такса-смет, остават същите и за 2023 г., макар че и там приходите от този местен налог вече не могат да покриват разходите.


Ключови думи
местни данъци
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати