Събота, 25 Фев 2023
            
Велико Търново Култура

Галерия Heerz Tooya представя „Лирична изложба“ на Радоил Серафимов

  26.11.2022 08:11
Галерия Heerz Tooya представя „Лирична изложба“ на Радоил Серафимов

„Лирична изложба“ се открива тази вечер на ул. „Иван Вазов“ 18 във Велико Търново. Галерия Heerz Tooya представя най-новата серия картини на Радоил Серафимов, а за тях основателят на галерията Ларс Нордби споделя: „С най-новата си серия от картини Серафимов ни поднася същността на сиянието като символично, чувствено и фантастично видение. В „Лирична изложба“ мракът съпътства светлината, която традиционно символизира божествената, благоденствена, възвишаваща и проницателна представа за живота. Огнени стихии на фона на мистериозна тъмнина служат като осезаема допълваща характеристика на живописта, по същество обусловена от светлината.

Както самото заглавие насочва, „Лирична изложба“ представлява поредица от картини, наситени с чувствени и контрастни тонове. Мимолетни усещания, породени от проявили се лични спомени, засияват. Планина гори, ракета е изстреляна, сатанински поглед на котка отразява пламък, тъмнина засенчва насладата на човек. Чрез игра си взаимодействат подсъзнаваното и рисуването като процес“.

Радоил Серафимов живее и работи в Габрово. Има магистърска степен по живопис от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ във Велико Търново (2012). Неговите самостоятелни и групови изложби включват Бягство от…, бягство към… в Coffee and Gallery cu29 в Пловдив, България (2021); Всичко наведнъж в галерия Структура в София, България (групова изложба, 2021); POLE в Marzahn Hellersdorf в Берлин, Германия (групова изложба, 2018); "In memory to face или изтрити портрети" в Галерия Орловска 10 в Габрово, България (2016); и Награда на фондация „Едмонд Демирджиян” за живопис и изложба в галерия „Ракурси”, София, България (2014). Това е първата самостоятелна изложба на Радоил Серафимов в галерия Heerz Tooya.

Изложбата се осъществява с подкрепата на Община Велико Търново, Tequila Bar Fnky Mnky и Национален фонд за култура в България. Тя ще бъде открита в 18 ч. и ще остане в галерията почти до края на януари 2023 г./ сн. "Съзерцание" (2022) - Радоил Серафимов 


Ключови думи
Радоил Серафимов Галерия Heerz Tooya
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати